Terve.fi

Pojatkin HPV-rokotusohjelman piiriin, ehdottaa tutkija HS:ssa

Pojatkin HPV-rokotusohjelman piiriin, ehdottaa tutkija HS:ssa
Yleistynyt suuseksi ja useat seksikumppanit, levittävät pään ja kaulan syöpiä lisäävää papilloomavirusta. Tutkija ehdottaa, että HPV-rokotukset laajennettaisiin kattamaan tyttöjen lisäksi myös pojat. Lue lisää.
19.1.2017

Uudet seksitavat, kuten yleistynyt suuseksi ja useat seksikumppanit, levittävät pään ja kaulan syöpiä lisäävää papilloomavirusta. Ilmiö on tuttu kaikissa länsimaissa. Ratkaisuksi suomalainen tutkija ehdottaa, että HPV-rokotukset laajennettaisiin kattamaan tyttöjen lisäksi myös pojat.

Syöpien määrä kaksinkertaistunut – rokotuksilla voitaisiin ehkäistä

Tukholman Karoliinisen instituutin professori Matti Lehtinen toteaa Helsingin Sanomille miesten ja naisten suun ja kaulan alueen syöpien määrän tuplaantuneen kolmenkymmenen vuoden aikana. Syöpien yleistyminen alle 40-vuotiailla johtuu professorin mukaan papilloomaviruksesta ja muuttuneista seksitavoista.

Nuoret harrastavat entistä enemmän seksiä useampien eri kumppanien kanssa, ja suuseksikin on lisääntynyt. Lehtinen ehdottaakin HS:lle, että papilloomavirusta voitaisiin tarjota ilmaiseksi Suomessa tyttöjen lisäksi myös pojille. Nykyisellään ohjelma ei tarpeeksi ehkäise HPV:n aiheuttamia suun ja nielun syöpiä tai kohdunkaulan syöpää.

Kiistattomia tuloksia hyödyistä

Lehden mukaan Lehtinen oli vuonna 2007 mukana toteuttamassa laajaa tutkimusta, joka selvitti HPV-rokotusstrategioiden vaikuttavuutta 33 kunnassa. Tutkimuksessa 11 kunnassa annettiin papilloomavirusrokote tytöille, 11 kunnassa sekä tytöille että pojille ja 11 kunnassa ei kenellekään.

Tutkimuksen tuloksia ei ole vielä julkaistu, mutta Lehtinen kertoo tulosten osoittavan kiistatta, että paras vaikutus tulee, kun niin pojat kuin tytötkin rokotetaan.

THL selvittää mahdollisuutta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Tuija Leino selittää HS:lle, että perusteilla olevan työryhmän tarkoituksena on arvioida, kuinka paljon sairauksia papilloomavirus aiheuttaa miehille. Työryhmä selvittää myös, kuinka monta tapausta voitaisiin ehkäistä rokotusohjelmalla.

Leinon mukaan vielä ei ole selvää, mitkä pään ja kaulan alueen syövät ovat yhteydessä papilloomavirukseen. Varmin tieto on nielurisojen syöpien ja viruksen yhteydestä.

”Pelkästään tytöt rokottamalla ei laumasuojaa tule tuskin ollenkaan.”

Lehtinen uskoo, että rokottamalla 70 prosenttia kaikista varhaisnuorista laumasuoja voi auttaa ehkäisemään huomattavasti tehokkaammin syöpävaarallisia papilloomaviruksia. Vuonna 2014 Suomessa todettiin yli 800 uutta pään ja kaulan alueen syöpää, joista 523 oli miehillä ja 294 naisilla, HS tietää.

Lue lisää:

1 kommentti