Terve.fi

Pojasta nuoreksi mieheksi

Pojasta nuoreksi mieheksi
Fyysinen kehitys mieheksi voi olla voimakas ja hämmentäväkin kokemus. Tieto oman kehon muutoksista ja seksuaalisuudesta auttaa tulemaan sinuiksi itsen kanssa. Lue, mitä murrosiässä tapahtuu.
Julkaistu 16.10.2009

Leikki-iässä poika usein löytää omat sukupuolielimensä ja niiden koskettelun mielihyvää tuottavina ruumiinalueena. Useat lapset oppivat masturboinnin jo tässä iässä. Lasten nk. lääkärileikit ovat tavallisia. Näissä leikeissä lapset saattavat esim. vertailla sukupuolielimiään ja niiden toimintoja. Pojille on hyvä kertoa, että hänen sukupuolielimensä ovat hänen omansa ja että hänellä on oikeus hämmentävissä ja pelottavissa tilanteissa suojella itseään. Jos lapsi käyttäytyy yliseksuaalisesti tai hänellä on esim. pakonomaista ja muita häiritsevää masturbointia, on syytä pyrkiä selvittämään ammattihenkilöiden avulla lapsen tunne-elämän tuen tarve.

Yksi merkki pojan murrosiän alkamisesta on, että kivesten pituus on kasvanut. Tällöin aivolisäkkeestä erittyvä hormoni on aktivoinut kiveksiä ja ne alkavat tuottaa miessukupuolihormonia, testosteronia. Tämä hormoni sitten saa aikaa pojilla sukupuolielinten kehittymisen, häpy-, kainalo- ja partakarvoituksen, lihaskudosten vahvistumisen ja äänenmurroksen. Pituuskasvu kiihtyy samaan aikaan. Sukupuolirauhaset alkavat toimia ja siemennesteen erittyminen alkaa.

Useimmiten pojat kokevat ensimmäisen siemensyöksyn 12 -14 vuoden välillä itsetyydytyksen yhteydessä. Alussa sperma on kirkasta rakkularauhasen eritettä eikä sisällä juurikaan siittiöitä, mutta myöhemmin se tulee sameaksi ja siittiöitä sisältäväksi. Joskus siemenneste saattaa purkautua unen aikana. Murrosikäiselle pojalle on hyvä muistuttaa päivittäisestä esinahan ja terskan pesusta. Murrosikäisellä pojalla myös jalkojen ja kainaloiden hikirauhaset toimivat vilkkaasti ja koko vartalon pesusta on syytä huolehtia päivittäin. Joskus esinahka on vielä murrosiässäkin kiinni terskan pinnassa, mutta se irtoilee siitä yleensä itsestään, jos se muuten on riittävän väljä.

Nuorelle miehelle oma fyysinen kehitys voi olla hämmentävää tai joissain tapauksissa jopa ahdistavaakin. Lapset jotka ovat sukupuoleltaan ja seksuaalisuudeltaan moninaisia, ilmentävät ominaisuuttaan usein jo lapsuudessaan tai nuoruudessaan. Sukupuolisuuden ja/tai seksuaalisuuden moninaisuuden salliva kasvuilmapiiri lapsuudessa saattaa vaikuttaa merkittävällä tavalla siihen, kuinka lapsi kasvaa hyväksymään itsensä. Tieto oman ruumiin muutoksista ja seksuaalisuudesta auttaa vähentämään mahdollisia häpeän tunteita. Ristiriitojen, epävarmuuden ja kasvukipujen lisäksi nuoruus on kuitenkin parhaimmillaan myös omiin tunteisiin tutustumista, oman ruumiin hyväksymistä ja oman seksuaalisen tietoisuuden lisäämistä. Itsetyydytys seksuaalisine fantasioineen on oivallinen tapa tutustua omaan seksuaalisuuteensa sekä sukupuolielinten toimintaan.

Nuoruudessa herää usein myös kiinnostus hankkia seksuaalisia kokemuksia toisten ihmisten kanssa. On varsin tavallista, että nuori mies kokee seksuaalista kiinnostusta nuorten naisten ohella (tai sijaan) miehiin. Lämmön, läheisyyden ja rakkauden tunteiden opettelu tapahtuu ajan kanssa, sillä kasvaminen, myös seksuaalisuuteen ja sukupuolisuuteen jatkuu koko elämän. Itselle on hyvä antaa aikaa tutustua omaan seksuaalisuuteen ja sukupuolisuuteen.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Kommentoi »