Terve.fi

Näin lapsuuskodin ilmapiiri vaikuttaa seksuaalisuuteesi

Näin lapsuuskodin ilmapiiri vaikuttaa seksuaalisuuteesi
Lapsuus vaikuttaa ihmisen fyysiseen ja henkiseen terveyteen kokonaisvaltaisesti. Usein lapsuudessa koetut asiat ovat läsnä ihmisen loppuelämän ajan. Näin on usein myös seksuaalisessa mielessä.
Julkaistu: 9.12.2011

Lapsuudenkodin ilmapiiri vaikuttaa myös seksielämään ja seksuaaliseensuhtautumiseen. CNN.com -sivustokertoo, mitkä ovat yleisimmät lapsuudenkodin vaikutukset aikuisenseksuaalisuuteen.Listan on laatinut lääkäri AliceZoldbrod.

Elämäntilanne, elämäntavat ja arvot lapsuudenkodissavaikuttavat aikuiseen myöhemmin. Nämä seitsemän eri tilannetta kotona luovattietyntyyppisiä ominaisuuksia myöhemmin. Tunnistatko lapsuudestasi joitainlistalla mainituista asioista?

1.Ideaali ilmapiiri

Onnellisessa kodissa seksuaalinen uteliaisuus ei olepahasta. Kysymykset ja keskustelut seksistä ovat sallittuja. Lapselle vastataankysymyksiin hänen ikäänsä sopivalla tavalla. Itsenäisyyttä ja yksityisyyttäkorostetaan sopivassa määrin.

2.Pääosin huolehtiva ilmapiiri

Tämä muistuttaa ideaaliympäristöä, mutta siinä onjoitakin eriäviä piirteitä. Vanhempi saattaa kärsiä masennuksesta tai muistahäiriöistä arjessa. Tällaisia häiriöitä ovat esimerkiksi avioero, ja senjälkeinen uusi suhde. Suhteiden välinen aika on katkosta ideaaliympäristölle.

3.Kiertelevä ilmapiiri

Kiertelevässä ilmapiirissä vanhemmat välttelevät seksiasioistapuhumista, ja kokevat seksuaalisuudesta puhumisen yleensä ottaen epämukavaksi.Yleensä vanhemmat eivät osoita avoimesti kiintymystä toisiinsa, vaikkaosoittavatkin sitä lapsiinsa.

4.Salliva ilmapiiri

Salliva ilmapiiri voi mennä jopa liiallisuuksiin.Tässä tapauksessa vanhemmat ovat turhankin avoimia seksiasioissa, ja kertovatmuun muassa omista seksiasioistaan lapsille. Lapset saavat liikaa tietoa liiannuorella iällä. Tällaisen kodin kasvatit voivat aloittaa oman seksielämänsäliian varhain, jolloin siitä on haitallisia seurauksia nuoren kehitykselle.

5.Negatiivinen ilmapiiri

Negatiivisen ilmapiirin kodissa seksiasiat ovattiukasti tabu. Etenkin esiaviollista seksiä pidetään moraalittomana.Negatiivisen ilmapiirin vaikutukset voivat näkyä ihmisessä myöhemminhomofobiana, mies- tai naisvihana sekä seksuaaliongelmina. Seksuaaliongelmiavoivat olla esimerkiksi itsetyydytyksen pelko, naisella vaikeus saavuttaaorgasmia tai miehellä ennenaikainen siemensyöksy.

6.Vihjaileva ilmapiiri

Tällaisessa lapsuudenkodissa seksiasioista puhutaanturhan vihjailevasti. Vanhemmat voivat puhua lapselle seksistä ikäänsopimattomalla tavalla, ja aiheuttaa lapselle ahdistusta ja hämmennystä.

7.Hyväksikäyttävä ilmapiiri

Tällaisessa kodissa voi esiintyä seksuaalistahyväksikäyttöä. Siihen voi kuulua sopimatonta seksuaalista käytöstä lapsenedessä, tai lapsen vahingoittamista. Seksuaalinen hyväksikäyttö on ainavahingollista, riippumatta siitä, kuinka laajaa tai kertaluontoista se on.Hyväksikäytetyt lapset voivat kasvaa seksuaalisesti kieroutuneiksi.Hyväksikäytetty lapsi voi olla aikuisena kykenemätön parisuhteeseen, sitoutumiskammoinenja kärsiä erilaisista seksuaalisuuteen liittyvistä ongelmista. Hyväksikäytöstätoipumiseen tarvitaan aikaa ja usein ammattiapua.

Omaa seksuaalisuuttaan voi pohtia käymällä läpilapsuuttaan. Lapsuudelleen ei voi mitään, mutta omaa käytöstään voi ainamuuttaa myöhemmälläkin iällä.

Ajankohtaiset terveys- ja hyvinvointiuutiset suoraan sähköpostiisi nyt kerran viikossa!

Luelisää:

Kommentoi »