Terve.fi

Tytöstä nuoreksi naiseksi

Tytöstä nuoreksi naiseksi
Ulkoisia puberteetin merkkejä tytöillä ovat rintojen kasvu, karvoituksen ilmaantuminen (häpy- ja kainalokarvoitus). Lue lisää.
Teksti

Julkaistu 4.12.2006

Leikki-iässä tyttö usein löytää omat sukupuolielimensä ja niiden koskettelun mielihyvää tuottavina ruumiinalueena. Useat lapset oppivat masturboinnin jo tässä iässä. Lasten nk. Lääkärileikit ovat tavallisia. Näissä leikeissä lapset saattavat esim. vertailla sukupuolielimiään ja niiden toimintoja. Lapselle on hyvä kertoa, että hänen sukupuolielimensä ovat hänen omansa ja että hänellä on oikeus hämmentävissä ja pelottavissa tilanteissa suojata itseään. Jos lapsi käyttäytyy yliseksuaalisesti tai hänellä on esim. pakonomaista ja muita häiritsevää masturbointia, on syytä pyrkiä selvittämään ammattihenkilöiden avulla lapsen tunne-elämän tuen tarve.

Tytön keho saa naiselliset tunnuspiirteensä n. 12 – 19 vuoden välillä. Puberteetin alkamisen ulkoinen merkki tytöllä on rintojen kasvun alkaminen. Joskus puberteetin ensimmäinen merkki voi myös olla häpy- tai kainalokarvoituksen ilmaantuminen. Murrosikäisellä tytöllä myös jalkojen ja kainaloiden hikirauhaset toimivat vilkkaasti ja koko vartalon pesusta on syytä huolehtia päivittäin. Murrosiän myötä myöskin pituuskasvu kiihtyy ja valkovuoto lisääntyy. Ristiriitojen, epävarmuuden ja kasvukipujen lisäksi nuoruus on kuitenkin parhaimmillaan myös omiin tunteisiin tutustumista, oman ruumiin hyväksymistä ja oman seksuaalisen tietoisuuden lisäämistä. Itsetyydytys seksuaalisine fantasioineen on oivallinen tapa tutustua omaan seksuaalisuuteensa sekä sukupuolielinten toimintaan.

Kuukautisten alkaminen saattaa olla nuorelle naiselle hyvin voimakas kokemus, sillä eräällä tavalla lapsuus alkaa jäädä taakse ja edessä on kasvunaika nuoreksi naiseksi. Kuukautisten alkaminen ja niiden hyväksyminen osaksi naisen elämää on yksi naisena olemiseen kuuluvista kehityshaasteista. Myöskin rintojen kasvuun liittyy nuorella naisella monenlaisia tunteita. Onkin hyvä tutustua omaan ruumiiseensa sekä näin myös edistää ja huolehtia oman kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin turvaamisesta. Lapset jotka ovat sukupuoleltaan ja seksuaalisuudeltaan moninaisia, saattavat ilmentää ominaisuuttaan usein jo lapsuudessaan tai nuoruudessaan. Sukupuolisuuden ja/tai seksuaalisuuden moninaisuuden salliva kasvuilmapiiri lapsuudessa saattaa vaikuttaa merkittävällä tavalla siihen, kuinka lapsi kasvaa hyväksymään itsensä.

Nuoruudessa herää usein myös kiinnostus hankkia seksuaalisia kokemuksia toisten ihmisten kanssa. On varsin tavallista, että nuori nainen kokee seksuaalista kiinnostusta nuorten miesten ohella (tai sijaan) naisiin. Lämmön, läheisyyden ja rakkauden tunteiden opettelu tapahtuu ajan kanssa, sillä kasvaminen, myös seksuaalisuuteen ja sukupuolisuuteen jatkuu koko elämän. Itselle on hyvä antaa aikaa tutustua omaan seksuaalisuuteen ja sukupuolisuuteen.

Kommentoi »