Terve.fi

Piilolinssit täyttävät silmät bakteereilla – ei välttämättä huono asia

Piilolinssit täyttävät silmät bakteereilla – ei välttämättä huono asia
Tutkijat tietävät piilolinssien käytön muuttavan silmien bakteerikantaa, mutta eivät ole varmoja, miten se vaikuttaa silmien terveyteen.
Julkaistu 6.4.2016

Vatsan bakteerikannasta tiedetään jo kaikenlaista: se suojaa meitä taudeilta, ja kanta voi muuttua parempaan tai huonompaan suuntaan riippuen siitä, mitä syömme.

Nyt tutkijat ovat havainneet, että samanlainen ilmiö tapahtuu myös silmämunissa. Piilolinssien käyttäminen muuttaa silmien bakteerikantaa siten, että siitä tulee enemmän ihon kaltainen. Tutkimuksesta kertoo Time.

Silmän pinnasta ihon kaltainen

New York University School of Medicinen tutkimukseen osallistui 58 ihmistä, joista osa käytti piilolinssejä ja osa ei. Tutkijat ottivat näytteen osallistujien silmien pinnalta sekä silmän pinnan alta ja selvittivät, millaisia bakteerikannat olivat.

mBiossa julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että piilolinssit muuttavat silmämunien pintaa niin, että se muistuttaa enemmän ihoa. Tämä tarkoittaa sitä, että piilolinssien käyttäjillä on silmissään enemmän ihobakteereja kuin niillä, jotka eivät käytä piilolinssejä.

– Piilolinssien käytön tiedetään nostavan silmätulehdusten riskiä. On kuitenkin liian aikaista sanoa, johtuuko tulehdusriskin kohoaminen bakteerikannan muutoksista, kommentoi tutkimusta johtanut Maria Dominguez-Bello.

Lähde: Time

Kommentoi »