Terve.fi

Pienikin tupakka-askin hinnan nousu vähentää tupakointia merkittävästi

Pienikin tupakka-askin hinnan nousu vähentää tupakointia merkittävästi
Tupakan hinnan nousu tai tupakointiin liittyvät rajoitukset vaikuttavat todella siihen, kuinka moni lopettaa tupakoinnin. Lue lisää.
Julkaistu 30.9.2017

Harvassa tutkimuksessa on selvitetty sitä, kuinka tupakan hinnan nousu tai tupakointiin liittyvät rajoitukset vaikuttavat todella siihen, kuinka moni lopettaa tupakoinnin. Drexelin yliopistossa Yhdysvalloissa tehtiin tutkimusta aiheesta ja havaittiin, että lopettaminen oli 20 prosenttia todennäköisempää, jos tupakka-askin hinta nousi vain yhdellä dollarilla.

Tutkimus julkaistiin Epidemiology-lehdessä.

Tutkijat selvittivät tilastollisella analyysilla, kuinka yksittäisten henkilöiden tupakointitottumukset olivat yhteydessä hintojen ja tupakointilakien muutoksiin heidän asuinalueellaan. Tutkimuksessa oli mukana 632 tupakoivaa henkilöä, jotka olivat osallistuneet ateroskeloositutkimukseen vuosina 2001 – 2012. Tutkimuksen alkaessa osallistuneiden henkilöiden mediaani-ikä oli 58 vuotta.

Tupakka-askin hintatiedot kerättiin isoilta ruokakauppaketjuilta sekä apteekeista, minkä jälkeen ne suhteutettiin inflaatioon. Tupakointisääntöjen muutokset taas katsottiin tutkimukseen osallistuneiden henkilöiden asuinalueilla sijaitsevien baarien ja ravintoloiden mukaan.

Tupakoijat jaettiin eri ryhmiin sen mukaan, polttivatko he yli vai alle kymmenen tupakkaa päivittäin. Lisäksi seurattiin sitä, kuinka moni lopetti tupakoinnin tutkimuksen aikana ja kuinka moni aloitti sen uudelleen. Lopulta katsottiin, kuinka nämä olivat yhteydessä eri asuinalueilla tapahtuneisiin muutoksiin tupakan hinnassa ja tupakointikielloissa.

Tutkimuksen mukaan yhden dollarin nousu tupakan hinnassa vähensi tupakointia keskimäärin kolmella prosentilla ja yli kymmenen tupakan päivittäistä tupakointia seitsemällä prosentilla. Lisäksi noin 20 prosenttia henkilöstä lopetti tupakoinnin yhden dollarin hinnannousun seurauksena ja paljon polttavien keskimääräinen päivässä poltettujen tupakoiden määrä väheni 35 prosenttia.

Tupakointikieltojen ja tupakoinnin vähenemisen välillä sen sijaan ei havaittu yhteyttä. Kiellot eivät myöskään vaikuttaneet siihen, kuinka hinnanmuutokset vaikuttivat tupakoinnin lopettamiseen. Tupakointikiellot näyttävät siis vaikuttavan lähinnä tupakoimattomien henkilöiden hyvinvointiin.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Kommentoi »