Terve.fi

Pienhiukkasille altistuminen aiheuttaa synnynnäisiä sairauksia

Pienhiukkasille altistuminen aiheuttaa synnynnäisiä sairauksia
Tuoreen tutkimuksen mukaan pienhiukkasille altistuminen yhtä kuukautta ennen tai
Julkaistu 24.1.2018

Tuoreen tutkimuksen mukaan pienhiukkasille altistuminen yhtä kuukautta ennen tai raskauden alkamisen jälkeen lisää lapsen synnynnäisten sairauksien mahdollisuutta. Pienhiukkastasot ovat tutkijoiden mukaan yhteydessä pieneen, mutta tilastollisesti merkittävään synnynnäisen sairauden riskiin.

Naiset, jotka hengittävät pienhiukkasia yhtä kuukautta tai ennen raskauden alkamista, synnyttävät todennäköisesti lapsen, jolla on synnynnäinen sairaus.

Tutkijat käyttivät tutkimuksessaan dataa 290 000 vastasyntyneestä, jolla oli synnynnäinen sairaus ja jotka syntyivät Ohiossa vuosina 2006–2010. He vertailivat rekistereitä ilmansaastemittauksiin, jotka toteutettiin lähellä äitien koteja.

Tutkijat saivat selville, että korkeat pienhiukkastasot yhtä kuukautta ennen tai jälkeen raskauden alkamista olivat yhteydessä pieneen, mutta tilastollisesti merkittävään synnynnäisen sairauden riskiin.

Tutkimuksemme indikoi, että on olemassa muutamia erityisen haitallisia altistumisaikoja: yhtä kuukautta ennen ja jälkeen raskauden alkamisesta, Emily DeFranco Ohion Cincinnatin lääketieteellisestä yliopistosta kertoo.

Tutkijoiden mukaan korkeat pienhiukkastasot ilmassa voivat aiheuttaa lisääntynyttä synnynnäisen sairauden todennäköisyyttä.

Naiset altistuivat pienhiukkasille keskimäärin 13,79ug/m3:ssä. Otanta sisälsi naisia, jotka asuivat kymmenen kilometrin säteellä ilmanlaadunmittausasemasta.

Tietyt synnynnäiset sairaudet kuten vatsaonteloraskaus ja virtsa- ja sukupuolielinten epämuodostumat olivat vahvimmin yhteydessä ilmansaasteisiin.

Ilmansaasteita mitattiin lähellä naisten koteja, mutta ei välttämättä siellä missä he työskentelivät tai viettivät vapaa-aikaansa.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Kommentoi »