Treeni ja ravinto

Painoindeksi uusiksi – laihdutko vai lihotko uudella kaavalla?

Painoindeksin laskukaava saattaa antaa väärän tuloksen. Uudella kaavalla otetaan paremmin huomioon ihmisten pituus. Laske Oxfordin yliopiston kehittämällä kaavalla painoindeksisi.

7.2.2013 Terve.fi

Painoindeksi (BMI) tiedossa? Ehkei sittenkään. Vakiintuneen kaavan mukaan laskettu indeksi saattaa nimittäin johtaa harhaan, väittää brittiprofessori Nick Trefethen ja tarjoaa vaihtoehdoksi uutta kaaviota.

Pitkään käytössä ollut painoindeksi saattaa antaa pitkille ja lyhyille ihmisiä vääriä tuloksia siitä, onko paino normaalin rajoissa vai kenties kallellaan ylipainon tai alipainon puolelle, väittää matemaatikko, professori Trefethen Oxfordin yliopistosta.

Hän on laskenut uudenlaisen painoindeksikaavion, josta kerrotaan laveasti Oxfordin yliopiston sivuilla. Uusi kaava näyttää lyhyille ihmisille vanhaa kaavaa herkemmin ylipainolukemia ja vastavuoroisesti ”laihduttaa” pitkiä eli näyttää näille aiempaa kaavaa harvemmin ylipainolukuja.

Uusi kaava on tässä: 1.3* paino (kg)/pituus (m)2,5

Vanha kaava puolestaan on tämä: paino (kg)/pituus2(m)

Pikatesti: pätkä lihoi, pitkä laihtui

Terve.fi:n toimitus pikatestasi uuden kaavan. Kahdella testihenkilöllä painoindeksi muuttui vanhaan verrattuna. Lyhyellä naisella painoideksi nousi hivenen ja pitkällä miehellä puolestaan laski. Molemmilla sekä vanha että uusi kaava kertoi kuitenkin painon olevan normaali. Tässä tulokset:

- Mies, pituus 183 cm, paino 82 kg. Vanha painoindeksi: 24,49. Uusi: 23,53. Molempien mukaan normaalipaino.

- Nainen, pituus 155 cm, paino 48 kg. Vanha painoindeksi: 19,98 Uusi: 20,86. Molempien mukaan normaalipaino.

Vakiintunut kaava 1830-luvulta

Vanhastaan painoindeksi on laskettu belgialaistieteilijä Adolphe Quoteletin 1830-luvulla kehittämän kaavan mukaan. Vanhassa kaavassa pituus jaetaan painolla niin, että saadaan arvio siitä, kuinka paljon ihmisessä on rasvaa. Tuloksena on suuntaa-antava arvio siitä, onko paino normaalin rajoissa.

Oxfordin yliopiston sivuilla uuden kaavion kehittänyt professori Trefethen sanoo, että vanha kaava voi kuitenkin johtaa harhaan ja antaa väärää tietoa. Vanhassa painoindeksissä käytetty pituus2 on hänen mukaansa liian suuri potenssiluku lyhyille ihmisille ja liian pieni pitkille. Vanha painoindeksi saattaa saada pitkät luulemaan, että he ovat lihavampia kuin ovatkaan ja lyhyet taas saattavat kuvitella olevansa hoikempia kuin todellisuudessa.

Vanha painoindeksi on kuitenkin saanut niin vakiintuneen jalansijan, että sitä ei ole juuri kyseenalaistettu: Trefethenin mukaan ”kukaan ei uskalla keikuttaa venettä”.

Näin sanoo suomalainen asiantuntija

Samasta aiheesta on Suomessa uutisoinut ainakin Yle. Ylen jutun mukaan Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm ei ole valmis heittämään vanhaa painoindeksiä pois käytöstä. Hän muistuttaa, että lisäksi pitäisi mitata ihmisiltä vyötärönympärys, sillä tämä mitta kertoo vielä painoideksiä enemmän siitä, miten rasvaa on kertynyt.

Fogelholm sanoo Ylelle myös, että itse asiassa vakiintunut painoideksi aliarvioi lihavuuden määrää eikä suinkaan liioittele ylipainoa.

Lähteet: University of Oxford, Telegraph, Yle

Lue myös:

Unohda painoindeksi – tässä parempi keino

Syö mutta laihdu? Mahapumppu poistaa ruuan

Laihdutus, kattava tietopaketti

Lihava lääkäri, tupakoiva hoitaja ? Ovatko ammattilaiset esimerkkeinä potilaille?

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi