Terveys

"Päätin hoitaa MS-tautiani ruokavaliolla ja treenillä"

Evelyn Lehto uskoo, että sai MS-taudin kuriin ruokavaliolla ja treenillä. Hän tietää, että lääkärit kyseenalaistavat väitteet, sillä tautiin ei ole olemassa parannusta. Evelyn kertoo, miten hän onnistui.

Teksti Mervi Juusola
Kuvat Satu Kemppainen
2.12.2015

”Oikea reiteni puutui neljätoista vuotta sitten. Tiesin heti, ettei se ei ollut tavallista tunnottomuutta. Vaikka pistin itseäni neulalla reiteen, en tuntenut mitään.

Koska tunto ei palannut jalkaani, menin perhelääkärimme vastaanotolle. Olin silloin 21-vuotias geologian opiskelija ja opiskelin Tarton yliopistossa. Tutkimuksiin menin kotikaupungissani Tallinnassa.

Lääkäri kuunteli oireitani ja sanoi heti epäilevänsä MS-tautia. Raajojen tuntoherkkyyden häiriöt ovat tyypillinen ensioire.

Suhtauduin rauhallisesti

Lääkäri kertoi, että MS-tauti on keskushermoston sairaus, autoimmuunitauti, jossa aivojen valkea myeliini on tulehtunut. Se voi aiheuttaa monenlaisia oireita kuten lihasheikkoutta, näköhäiriöitä, tasapaino-ongelmia, huimausta, puhevaikeuksia, suolisto-ongelmia ja uupumusta.

Olin kyllä kuullut MS-taudista, mutta en ollut ajatellut, että voisin itse sairastua vakavasti.

Kun kävelin lääkärin vastaanotolta kotiin, en tuntenut yhtään mitään. Olin kai sokissa.

Kerroin diagnoosista vain parhaalle ystävälleni ja äidilleni. He ottivat tiedon vastaan tyynesti, koska minäkään en hermoillut. Jälkeenpäin olen ajatellut, että oli hyvä juttu, etten suostunut sisäistämään ennustetta.

Kahlasin läpi tutkimuksia

Tutkimisesta tuli keinoni käsitellä sairauttani. Etsin tutkimustietoa ja selityksiä sille, mistä sairaus pohjimmiltaan johtuu.

Kun minulle selvisi, että muissakin oppiaineissa kuin lääketieteessä on tutkittu MS-tautia, otin yliopistossa sivuaineeksi biokemian.

Tunsin myös molekulaaribiologian professorin, jonka kanssa pystyin keskustelemaan aiheesta. Hän auttoi minua tutkimuslähteiden löytämisessä.

Löysin tutkimuksen, jonka mukaan MS-tauti ei johdu pelkästään geeneistä eikä vain laukaisevasta tekijästä, kuten esimerkiksi virusinfektiosta elimistössä. Jotta tauti puhkeaa, pitää olla myös huonokuntoinen suolisto.

Jos suolisto on hyvässä kunnossa, tauti ei todennäköisesti iske. Tämä on tiedetty biokemian tutkimuksissa jo 20 vuotta.

Minulla laukaiseva tekijä oli hoitamaton keliakia. Tajusin sen noin vuosi sairauden diagnosoimisen jälkeen. 

Uusi ruokavalio auttoi

Vaikka MS-taudin hoitoon ei anneta D-vitamiinilisää kummempia ruokavaliosuosituksia, halusin hoitaa itseäni ruokavaliolla.

Tein itsestäni koekaniinin. Päätin kokeilla, mitä tapahtuu, jos poistan ruokavaliostani täysin kaikki viljat, maito­tuotteet sekä palko- ja koisokasvit. Edes yhtä keksinmurusta en enää söisi.

Ajattelin, ettei tämä ruokavalio voi pahentaa oloani. Kokeiluun ei liittynyt mitään riskialtista.

Jo pari kuukautta ruokavalion aloittamisen jälkeen oloni alkoi kohentua ja tunnottomuus kadota. Myös keliakiasta johtuvat vatsakivut, ripuli ja ihottuma helpottivat.

Puolen vuoden välein kokeilin käyttää maitotuotteita, mutta elimistöni reagoi siihen joka kerta. Vatsa- ja iho-oireet palasivat.

Kahdeksan vuotta myöhemmin, vuonna 2009 löysin neurologi Terry Wahlsin kirjat MS-taudista. Hän oli myös hoitanut MS-tautiaan ruokavaliolla. Kun luin hänen ajatuksiaan, huokaisin. Vihdoinkin löytyi lääkäri ja tutkija, joka puhui ruokavalion vaikutuksesta MS-tautiin tieteellisesti ja samalla kansantajuisesti.

Wahlsin ehdottamassa ruokavaliossa on paljon samoja piirteitä kuin siinä ruokavaliossa, jota noudatin. Tutkijana ja lääketieteilijänä Wahls osasi selittää, miksi ja miten ravinto­aineet vaikuttavat elimistöön ja MS-tautiin.

Tieto selviytymisestäni levisi

Vuonna 2013 voitin voimanoston suomenmestaruuden. Nostin silloin penkistä 70 kiloa. Seuraavana vuonna saavutin hopeaa. Salilla aloin tehdä kunto-ohjelmia muille. Puolivahingossa ryhdyin antamaan myös ravintoneuvontaa.

Tieto MS-taudista selviytymisestäni alkoi levitä. Tuntemattomat, samaa tautia sairastavat alkoivat ottaa yhteyttä ja kysyivät neuvoa.

Olen vakuuttunut, että kuka tahansa MS-tautia sairastava voi päästä oikealla ruokavaliolla yhtä hyvään kuntoon kuin minä.

Totta kai lääkärit kyseenalaistavat väitteeni. Minusta on ikävää, että tieteenalat eivät tee riittävästi yhteistyötä. Koska MS-taudin ja ravinnon yhteyttä ei ole löydetty lääketieteen tutkimuksissa, lääkärit eivät tunnusta sitä. Jos sitä ei ole opetettu lääketieteellisessä tiedekunnassa, sitä ei ole olemassa."

Lue lisää MS-taudista Terveyskirjastosta.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi