Hyvinvointi

Päätä, että saavutat unelmasi!

Hyvä elämä ei synny sattumalta. Unelmia voi saavuttaa tietoisilla päätöksillä ja teoilla.

Teksti Minna Vainio
Kuvat iStock
31.12.2016

Millaista sinun unelmaelämäsi olisi? Usein ihmiset toivovat vain ihan tavallista hyvää elämää. Mutta mikä on hyvää elämää ja miten sen saavuttaa?

Yleensä me kaikki toivomme mielekästä työtä, terveyttä, inspiroivaa tekemistä ja harrastuksia sekä ystäviä ja perhettä. Toivomme jotakin, joka tuo tarkoitusta ja merkityksellisyyttä elämään.

Jos edellinen vuosi ei sujunut parhaalla mahdollisella tavalla, mihin haluaisit muutosta ja mitä olisit valmis tekemään?

Ovatko arvosi ja tekosi ristiriidassa?

Kun mietit, millaista oma parempi elämäsi olisi, kannattaa ajatella, mitkä ovat itsellesi tärkeitä arvoja. Jos ykkösarvo on perhe, mutta vietät kaiken ajan töissä, tämä arvoristiriita voi saada sinut uupumaan.

Lue myös: Palauta ilo elämääsi

Mitä muutoksia voisit tehdä, jotta eläisit arvojesi mukaista elämää?

Vietätkö tarpeeksi aikaa läheisten kanssa?

Ihmisille on tärkeää tulla kuulluksi ja nähdyksi omana itsenään. Tämä toteutuu vuorovaikutussuhteissa muiden kanssa, kun voi kokea olevansa hyväksytty juuri sellaisena kuin on ja kuulua johonkin yhteisöön.

Ystävät, perhe tai kumppani on ihmisille tärkeimpiä elämään sisältöä tuova asia. Kosketus ja läheisyys lisäävät hyvinvointia.

Siispä ihmissuhteisiin kannattaa panostaa. Lasten kautta voi kokea elämänsä merkitykselliseksi. Jos ei ole lapsia, eläimistä voi saada hyvää mieltä.

Tuoko työ positiivista sisältöä elämääsi?

Mielekäs työ, jonka sisältöön tai tekemiseen voi jotenkin vaikuttaa, on monille elintärkeää. Silloin syntyy työnimua. Riittävä vapaus ja työpaikan hyvä ilmapiiri nostavat työkykyä.

Hyvät työkaverit ovat usein rahaa suurempi motivaatio pysyä työpaikassa. Joskus lähinnä taloudellinen varmuus saa ihmiset pysymään jossakin työssä.

Lue myös: Huolehdi työssä jaksamisestasi

Mieti, kumpi sinulle on tärkeämpää? Miten voisit edistää viihtymistäsi työpaikalla? Uskaltaisitko vaihtaa työpaikkaa paremman toivossa?

Mikä on juuri sinun intohimosi?

Osalla ihmisistä opiskelu ja itsensä kehittäminen ovat oman elämän johtotähtiä. Kun suhtautuu intohimoisesti johonkin asiaan, se antaa elämälle suunnan, mihin pyrkiä.

Kun miettii mistä tykkää tai missä on hyvä, löytää helpommin mielekästä tekemistä. Monille valokuvaus, käsillä tekeminen autotallissa tai vaikkapa kotona remontoiden on tärkeä rentoutumisen lähde. Liikunnasta, musiikista ja muista taiteista sekä luonnosta saa mielenrauhaa, joka tuo terveyttä.

Mielenrauha mahdollistaa unelmat

Monet ihmiset toivovat löytävänsä elämäänsä rentoutta ja mielenrauhaa. Kun suhtautuu itseensä myötätuntoisesti, hyväksyy itsensä sellaisena kuin on, voi kohdata eteen tulevat asiat rennosti.

Minkä asioiden tekeminen lisää rentouttasi? Mistä irti päästäminen tuo sinulle mielenrauhaa?

Usein kielteisten asioiden taustalla saattaa olla oman ajattelun vääristymiä ja asioihin negatiivisesti suhtautumista, mikä aiheuttaa stressiä. Aivoja ja mieltä voi muokata ajattelemaan positiivisemmin asioista. Pohdi tunteittesi taustoja. Keskity rentoutta, iloa ja mielenrauhaa tuoviin asioihin.

Lue myös: Energiaa syövät tunnerosvot

Jokaisessa valinnassa kannattaa ajatella, viekö se sinua kohti hyvää elämää vai pois siitä. Voit valita, käveletkö portaat vai menetkö hissillä. Kumpi tukee tavoitettasi ja hyvää elämää paremmin?

Tärkeää on tunnistaa ja huomata: Kun tiedät arvosi ja huomaat toimivasi niitä vastaan, tee päätös ja käänny kohti hyväksi määrittelemääsi elämää.

Onko sinulla taipumus vatvoa jälkikäteen tai murehtia etukäteen? Viekö tällainen ajattelu kohti hyvää elämää vai siitä pois? Kannattaa pitää mieli valppaana ja päättäväisenä valinnoissa.

Älä ajelehdi, päätä ja toimi!

Kun olet määritellyt, millaista elämää haluat elää uutena vuotena, mitä askeleita sinun on otettava?

Mistä kaikesta sinun on päästettävä irti, ja mikä on tavoitteesi esteenä?  Onko elämässäsi kenties liikaa energiaa vieviä ihmisiä tai asioita?

Jos aina jatkat samalla tavalla, mikään ei muutu. Konkreettiset teot ja askelten ja tapahtumien suunnittelu luovat sisältöä elämään. On jotakin mitä odottaa.  

Emme ole täällä vain ajelehtimassa. Voimme vaikuttaa elämämme kulkuun. Monista asioista voimme vain päättää. Mitä sinä päätät tehdä savuttaaksesi hyvän elämän tänä vuonna?

Kirjoittaja Minna Vainio on psyko- ja perheterapeutti, seksuaaliterapeutti, LCF life coach ja NLP Master practice.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi