Kauneus

Opi rakastamaan vartaloasi: Näin puet vartalotyyppisi

Saattaisit haluta kovasti heittää päällesi huolettoman maxi-tunikan, joita kauppojen hyllyt ovat jo jonkin aikaa pullistelleet. Olet kuitenkin isorintainen ja reilu pusero näyttää lähinnä siltä, kuin olisit heittänyt päällesi retkiteltan.

Teksti Noora Takamäki
Kuvat Thinkstock
28.1.2016

Vaatteet tekevät miehen, sanotaan. Mutta niin ne tekevät myös naisen. Miksi siis verhoaisit itsesi epäedullisiin muotivillityksiin, kun voit pienellä vaivalla oppia korostamaan vartalosi huippukohtia? Ja vielä ilman laihdutuskuureja!

Tunnista oma vartalotyyppisi

Tavallisesti vartalotyypit jaetaan viiteen eri päätyyppiin. Näitä ovat lanteikas A, harteikas Y, klassinen tiimalasi X, pyöreämpi O ja suoravartaloinen H.

Vartalotyypeistä on erilaisia muunnoksia, eikä mikään sääntö ole kiveen hakattu. Pukeutumisvinkeistä kannattaakin soveltaa niitä tärppejä, jotka tuntuvat hyviltä.

A-vartalo

A-vartaloinen tunnetaan myös makeana päärynätyyppinä, jonka hartiat ja rinnat ovat selvästi lanteita kapeampia.

Lanteikkaan päärynän kannattaa kiinnittää kaikki huomio vartalon yläosaan. Näyttävät kaulukset ja railakkaat kuosit luovat illuusion tasapainoisemmasta vartalosta. Päärynävartaloisella olkatoppaukset näyttävät upeilta! Alaosaa kannattaa puolestaan rauhoittaa yksivärisillä vaatekappaleilla.

Yläosaan: paksuja kankaita/materiaaleja, jotka tuovat volyymia ylävartaloon; olkatoppauksia/korostettuja hartioita; erikoisia kauluksia; kuoseja; laskoksia

Alaosaan: leveähelmaisia mekkoja ja hameita (maxi-mekot, täältä tullaan!); suoria linjoja housuissa

Päärynävartaloisen pitäisi välttää kapeita linjoja alaosissa, siis esimerkiksi pillihousuja tai kynähameita. Laulajatähti Beyoncé on kuitenkin eri mieltä. Hän verhoaa päärynävartalonsa usein kapeisiin housuihin ja lanteita myötäilevään mekkoon. Piilottamisen sijaan lanteita kannattaakin kokeilla myös korostaa!

Y-vartalo

Y-tyypillä on joko reilusti rintamusta, harteita tai molempia. Lantio on näitä kapeampi, ja sääret ovat tavallisesti suloisen solakat. Vyötärö mukailee lantion linjaa.

Kun A-tyyppi koittaa kiinnittää kaiken huomionsa lanteilta hartioille, tekee Y-tyyppi täysin päinvastoin. Harteikkaana Y:n kannattaa välttää venepäänteitä ja kauluksia, mutta v-pääntie sen sijaan passaa mainiosti. Kapoisen lantion korostaminen esimerkiksi kuoseilla tasapainottaa.

Yläosaan: simppeleitä yläosia; v-pääntiellisiä paitoja

Alaosaan: rutkasti kuoseja; kapeita housuja ja hameita, mieluusti lyhyitä; poimutuksia lanteilla; napakasti istuvia shortseja

Yleensä kapeasäärisen Y-tyypin on ehdottomasti otettava kaikki ilo irti sääristään! Shortsit ja sääriä korostavat kapeat housut ovat must! Ja sellaisia ovat kaupat nykyisin pullollaan. Housuosastolla eletäänkin Y-tyypin huippuaikoja.

Lue myös: Täydellinen juhlatyyli sinun vartalollesi

X-vartalo

Ystävät, tuttavat ja kylänmiehet (tai tarkemmin kylännaiset) huokailevat kateudesta, jos olet klassinen X-tyyppi. Se tunnetaan myös tiimalasivartalona. Hartiat ja lantio ovat suunnilleen yhtä leveät, ja vyötärö on selvästi näitä kapeampi. Parhaat puolensa tämä kaunotar saa esiin vyötäröä korostavilla vaatteilla.

Yläosaan: muotoon leikattuja puseroita ja neuleita; maltillisia kuoseja; naisellisia jakkuja

Alaosaan: suoralahkeisia housuja; melko leveähelmaisia hameita ja mekkoja

X-vartaloinen on sopusuhtainen, joten melkein kaikki maltillinen ja vartaloa myötäilevä käy. Naisellisuus on tiimalasivartalon valtti. Sopivasti vartaloa myötäilevät ja vyötäröä korostavat mekot eivät sentään ole tiimalasin yksinoikeus, mutta niissä hän loistaa varmasti.

Jos olet enemmänkin poikatyttö tai naisellinen tyyli ei tunnu omalta, kannattaa vyötärön korostamista välttää. Silloin voi poimia vinkkejä A- ja Y-tyyppien pukeutumisesta ja soveltaa näitä oman maun mukaan.

O-vartalo

O-vartaloinen on mehukas omena, jolla on pyöreyttä vatsan, lantion ja takapuolen seudulla. Myös rinnat ovat tavallisesti suuret. Omenaleidi on tavallisesti vähintään kokoa 42. Yleisin virhe on peittää pömpöttävää vatsaa kaavuilla ja jättitunikoilla, sillä todellisuudessa ne vain suurentavat. Hyvin leikatut ja istuvat vaatteet tuovat O-vartaloisen muodot esiin telttoja paremmin.

Yläosaan: olkatoppauksia; avaria päänteitä; vyötäröä korostavia jakkuja, myös pitkinä; laskeutuvia kankaita

Alaosaan: kapeita housuja

Omenavartaloista pukee yleisesti vaatteiden yksivärisyys. Erityisesti pikkuprinttejä on syytä välttää, sillä runsaammalla vartalolla ne näyttävät helposti pieneltä piperrykseltä.

Lue myös: O-vartalo: Ota nämä pukeutumisvinkit haltuun!

H-vartalo

Neliömäistä H-vartaloa kuvaa suoruus: vyötärö, lantio ja hartiat ovat hyvin samankokoisia ja samassa linjassa toisiinsa nähden. Selkeät, jopa maskuliiniset vaatteet ovat neliölle erinomainen valinta. Huomio kannattaa kiinnittää ylävartaloon, mutta myös vyötäröä voi korostaa. H-vartalolle käy melkein kaikki!

Yläosaan: vaakaraitoja; meininkiä olka- ja hartiaseudulle; kuoseja; röyhelöitä; empire- ja A-linjaisia mekkoja; laskoksia vyötärölle

Alaosaan: kapeita housuja ja hameita, myös lyhyinä; haalareita; pussitettuja housuja ja hameita

Helposti puettavissa oleva H löytää trendeistä toiseen vaatekaupoista itselleen jotain pirtsakkaa päälle pantavaa. Haaremihousut ovat erinomainen kesävaruste ja pukevat H-tyyppiä loistavasti.

Lähde: KappAhlin tyyliopas

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi