Onko valkoinen sokeri todella haitallista?

Onko valkoinen sokeri todella haitallista?
Sokeri maistuu hyvältä, mutta sillä on useita haittavaikutuksia. Lue ja ylläty, mihin kaikkeen valkoinen sokeri voi kehossa vaikuttaa!
Julkaistu 16.2.2017

Eläinkokeet ovat osoittaneet, että sokeri vaikuttaa aivojen mielihyväreseptoreissa kuin huumeet. Koska aivot ovat erilaisia, joillakin vaikutus on suurempi kuin toisilla. Sokeriin koukuttuu, sillä mieli­hyvää haluaa kokea usein.

Tämä on vain yksi huonoista ­puolista. ­Sokeri voi aiheuttaa ärtymystä, väsymystä ja mieliala­ongelmia, verensokerin heittelyä, univaikeuksia ja vatsavaivoja, kuten turvotusta. Se yllä­pitää ­matala-asteista tulehdusta kehossa. Silloin ­solut ­tulehtuvat ja alkavat rappeutua ja ­vanheta. Puhu­mattakaan hammasongelmista!

Sokerilla voi olla yhteys syöpään

Liiallinen sokeri myös rasvoittaa maksaa. ­Tämä vaikeuttaa elimen toimintaa ja tuo siten riskin tyypin 2 diabetekseen.

– Uskon, että sokerilla on useita ­yhteyksiä syöpiin. Sen lisäämä insuliini saa solut jakau­tumaan nopeammin, ja tämä koskee myös ­kehossa mahdollisesti olevia syöpäsoluja. Se ­lisää myös vapaiden radikaalien määrää. Ne voivat vaurioit­taa DNA:ta ja siten vaikuttaa syövän syntyyn, ruotsalainen ravitsemusfysiologi Fredrik Paulún summaa.

Monet syöpäjärjestöt ovat huolissaan ­sokerin lihottavasta vaikutuksesta: rasva­kudos voi ­kehittää hormoneja – ja osa syövistä on hormoni­peräisiä.

Myös kasvot muuttuvat. Sokeri katkoo ihon tukikudosta eli kollageenia. Siksi sokerihiiri saattaa näyttää ikäistään vanhemmalta.

Miksi monissa ruoissa on lisättyä sokeria?

Jos sokeri on todella näin vaarallista, miksi sitä saa myydä? Miksi terveysjogurtti on ­täynnä valkoista sokeria?

Erikoistutkija Heli Kuusipalo Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta muistuttaa, että ravitsemussuosituksissa on määritelty, että lisättyä sokeria saisi saada vain 10 prosenttia energian kokonaismäärästä. Myös makeisverolla on yritetty suitsia liikaa sokerin syömistä.

Vuoden 2017 alussa vero poistuu, koska ­siitä on valitettu EU:hun. Sen koetaan olevan epäoikeudenmukainen: veroa maksetaan suklaasta muttei siitä tehdyistä kekseistä, ja verotonta karkkia saa kantaa laivoilta määrättömästi.

– Terveyden kannalta muutos on hullumpaan suuntaan, kertoo Kuusipalo, joka on ollut ­mukana sokeriverotyöryhmässä.

Hän toivoo, että hintoja ja ­pakkauskokoja muuttamalla voisi vaikuttaa kulutukseen.

– Onhan se älytöntä, että 3 litraa limsaa voi maksaa saman verran kuin 3 desiä terveellistä juomaa. Karkkipussit syödään aina loppuun. Pienemmät pakkauskoot voisivat hillitä syömistä.

Kommentoi »