Terve.fi

Onko lapsettomuus ehkäistävissä?

Onko lapsettomuus ehkäistävissä?
Tahattomasta lapsettomuudesta kärsii joka viides pari jossain elämän vaiheessa. Lapsettomuuden on arvioitu yleistyvän väestössä hiljalleen. Syiksi on esitetty lapsen teon lykkäämistä entistä myöhemmälle iälle, tulehdusten lisääntymistä ja sperman laadun heikkenemistä.
Julkaistu: 27.2.2007
Tahattomasta lapsettomuudesta kärsii joka viides pari jossain elämän vaiheessa. Lapsettomuuden on arvioitu yleistyvän väestössä hiljalleen. Syiksi on esitetty lapsen teon lykkäämistä entistä myöhemmälle iälle, tulehdusten lisääntymistä ja sperman laadun heikkenemistä.
Lapsettomuuden syy löytyy kolmasosassa tapauksista naisesta, kolmasosassa miehestä ja kolmasosassa molemmista. Noin 10 %:lla pareista syy jää tuntemattomaksi.
Naisesta aiheutuvia syitä hedelmättömyyteen voivat olla mm. munasolun irtoamishäiriö, munanjohdinvauriot, endometrioosi ja erilaiset kohdun viat.
Miehestä aiheutuva syy on sperman huonolaatuisuus. Teollistuneissa maissa sperman laadun on todettu heikkenevän vähitellen. Syyksi on esitetty ympäristömyrkkyjen lisääntymistä ja poikalasten äitien raskaudenaikaista tupakointia.
Vielä toistaiseksi suomalaisten miesten sperma on säilynyt laadukkaampana kuin monissa muissa Euroopan maissa.

Syy löytyy usein munanjohtimista

Noin 25 %:ssa tapauksista naisen hedelmättömyyden syy löytyy munanjohtimista. Munanjohtimien aukiolo tutkitaan tavallisesti vesi-ilmaseosta varjoaineena käyttäen ultraäänen avulla.
Yleisin syy munanjohtimien vaurioitumiseen ja tukkeutumiseen on aiemmin sairastettu pikkulantion tulehdus. Tällaisen tulehduksen tyypillinen aiheuttaja on klamydia. Klamydia voidaan diagnosoida helposti virtsanäytteestä, ja se hoituu antibiooteilla.
Ongelmallista klamydiassa on se, että infektio on usein täysin oireeton, varsinkin miehillä. Naisilla klamydiainfektion oireita voivat olla alamahakipu, kirvely virtsatessa tai epämääräinen vuotohäiriö kesken kuukautiskierron.
Klamydiainfektiolta välttyy parhaiten käyttämällä kondomia satunnaisessa suhteessa. Klamydian seulomisesta on joskus keskusteltu, mutta toistaiseksi siihen ei ole kustannussyistä ryhdytty.

Korkea ikä heikentää hedelmällisyyttä

Nykyään ensisynnyttäjien keski-ikä lähestyy kolmeakymmentä vuotta. Synnytysiän kohoamisella on kiistaton yhteys lapsettomuuden yleistymiseen: nainen on hedelmällisimmillään 20–25 vuoden iässä.
Sen jälkeen hedelmällisyys heikkenee, ja suorastaan taittuu 35 vuoden iässä. Siksi puhe biologisen kellon tikittämisestä ei ole liioittelua, vaan tosiasia naisen elämässä.
Iän mukana heikentyvää hedelmällisyyttä voitaisiin tietysti ehkäistä parhaiten sillä, että naiset ryhtyisivät lapsen tekoon ajoissa eli alle kolmikymppisinä.
On silti turha syyllistää lapsettomuudesta kärsivää pariskuntaa siitä, etteivät olleet ajoissa liikkeellä; jokainenhan koettaa elää päivästä toiseen sellaisten valintojen pohjalta, jotka kussakin elämäntilanteessa tuntuvat parhailta.

Elämäntavoilla voi parantaa onnistumista

Runsaan tupakoinnin on todettu alentavan hedelmällisyyttä. Tupakoinnin lopettaminen parantaa siten hoitoennustetta ja raskaaksi tulon mahdollisuutta.
Myös merkittävä ylipaino huonontaa hedelmällisyyttä. Raskaaksi tulon mahdollisuus on alentunut, jos painoindeksi (BMI) on suurempi kuin 27 kg/m².
Lohdullista kyllä, painoa ei tarvitse pudottaa ihannemittoihin. Jo 10 % painon pudotus kääntää aineenvaihdunnan suotuisammaksi ja raskaaksi tulon mahdollisuus paranee.

Useimmat saavat avun hoidoista

Lapsettomuutta on vaikea ehkäistä, mutta onneksi lapsettomuuden hoidot ovat kehittyneet huomattavasti.
Suurinta osaa tahattoman lapsettomuuden kohtaavasta pareista voidaan tänä päivänä auttaa, ja jopa 80 % pariskunnista saa lopulta toivomansa lapsen.
Kommentoi »