Terve.fi

Onko krooninen kipu vain kipupotilaan päässä?

Onko krooninen kipu vain kipupotilaan päässä?
Krooninen kipu johtuu päästä, tarkemmin sanottuna aivoista. Kroonisen kivun kokemus riippuu siitä, miten yksilön aivot reagoivat kipuun.
Teksti

Julkaistu 5.12.2012

Northwesternin yliopistossa, Illinoisissa Yhdysvalloissa tehtiin tutkimus, joka koski kroonista kipua ja sen yhteyttä aivoihin. Tutkimuksen mukaan kipuaistimus tulee aivojen kahdesta osasta, ja aistimukseen vaikuttaa se, miten nämä aivojen alueet reagoivat keskenään.

Tutkimukseen osallistui 40 selkäkipupotilasta. Tutkijat onnistuivat määrittelemään potilaille kivun toipumisasteen noin 85 prosentin todennäköisyydellä. Tutkijoiden mukaan vamma itsessään ei riitä selittämään jatkuvaa kipua, vaan kyse on siitä, miten kipu yhdistyy aivojen tilaan.

Mielentila vaikuttaa kipuun

Krooninen kipu on monimutkainen asia, johon vaikuttavat fyysisten ilmiöiden lisäksi myös henkimaailman asiat. Toisin sanoen, masennus ja mielialat vaikuttavat kivun tuntemiseen. Oxfordin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan masentuneet henkilöt tunsivat kivun voimakkaampana.

Parhaita tapoja selvitä kroonisen kivun kanssa ovat

  • Aktiivisuus. Jos keskittyy vain kipuun, siitä tulee elämän hallitsevin osa ja se pahenee. Kannattaa pysytellä aktiivisena oman vointinsa mukaan, ja tehdä sellaisia asioita, joista saa iloa. On hyvä hakeutua positiivisten ihmisten seuraan, ja hankkia muuta ajateltavaa kuin kipu.
  • Rentoutuminen. Meditointi ja syvähengitys rentouttavat ja laskevat sydämen sykettä. Meditointi helpottaa myös stressiä, ja sitä kautta voi myös lieventää kipua. Kannattaa myös opiskella erilaisia kivunhallintamenetelmiä.
  • Kehonhuolto. Harrasta liikuntaa, syö terveellisesti, nuku riittävästi ja vietä mukavaa aikaa. Kun kehosi voi paremmin, kipukin yleensä helpottaa. Tupakointi ja alkoholinkäyttö voivat lisätä kivulloisuutta.

Kommentoi »