
Omenapulla
Gluteenittomat pullat ovat parhaita tuoreina. Pakasta loput saman tien.
12 kappaletta, valmistusaika 1 h 30 min
- 2 ½ dl maitoa
- 25 g hiivaa
- 1 ½ tl psylliumjauhetta
- 1 muna
- 1 dl sokeria
- ¾ tl suolaa
- 1 tl kardemummaa
- 75 g margariinia tai voita
- 3 dl kaurajauhoja
- 3 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta
Täyte:
- 3 kotimaista hapanta omenaa
- 2 rkl sitruunamehua
- ¾ dl vettä
- 3 rkl sokeria
- ½ dl rusinoita
Voiteluun:
- 1 kananmuna
- raesokeria
1. Tee omenatäyte. Kuori ja leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi. Mittaa kattilaan sitruunamehu, vesi ja sokeri. Lisää omenat ja rusinat. Keitä välillä sekoittaen miedolla lämmöllä 10 minuuttia, kunnes omenat hieman pehmenevät. Jäähdytä kädenlämpöiseksi.
2. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon psylliumjauhe ja anna turvota 10 minuuttia.
3. Lisää muna, sokeri, suola, kardemumma, pehmeä margariini ja 3 desilitraa jauhoja. Vatkaa taikinaa sähkövatkaimella tai yleiskoneessa muutama minuutti, käytä taikinakoukkua. Lisää loput jauhot ja vatkaa vielä muutama minuutti.
4. Kaaviloi taikina suorakaiteenmuotoiseksi levyksi. Käytä apuna jauhoja. Leikkaa levy neliöksi, jonka koko on 12 × 10 × 10 cm.
5. Pane jokaiselle neliölle ruokalusikallinen omenatäytettä. Nostele neliöiden nurkat ja nipistä taikina tiukasti kiinni. Käännä pulla ympäri niin, että sauma jää alle.
6. Nostele täytetyt pullat voideltuun muffinivuokaan. Kohota ja voitele munalla. Ripottele pinnalle raesokeria.
7. Paista 225 asteessa noin 10–15 minuuttia.