Terve.fi

Nujerra akne näillä konsteilla

Nujerra akne näillä konsteilla
Voisi helposti sanoa, että edes jonkinasteinen “finnitauti” eli akne kuuluu luonnollisena osana nuoruuteen, niin harva siltä elämänsä aikana säästyy.
Julkaistu 11.3.2010

Esiintymispiikki osuu puberteetin alkumetreistä nuoreen aikuisikään, mutta on niitäkin, joilla tauti puhkeaa vasta keski-iän kynnyksellä.

Aknen ei pidä antaa lannistaa, sillä hoidot ovat kehittyneet ja etenkin arpeuttava, ns. kystinen akne pyritään hoitamaan erityisen tehokkaasti, ettei taudista jäisi muistoksi elinikäisiä rokonarpia.

Perintötekijät ja hormonit vaikuttavat aknen syntyyn

Talirauhaset, joiden sairaus akne on, ovat ihossa normaalisti esiintyviä mikroskooppisen pieniä elimiä, joiden tarkoitus on tuottaa ihoon sen luonnolliseen rasvatasapainoon kuuluvaa talia. Sukupuolihormonit stimuloivat ja kasvattavat talirauhasia, ja ilmeisesti sen vuoksi aknea esiintyy tyypillisesti nuorilla aikuisilla, joilla tämä hormonituotanto on hiljattain käynnistynyt.

Myös perinnölliset tekijät vaikuttavat, sen sijaan ruokavaliolla, vastoin yleisiä uskomuksia, ei ole todettu merkittävää vaikutusta aknen esiintymiseen tai pahentumiseen.

Aknessa suurentuneet talirauhaset näkyvät mustapäinä ja valkopäinä. Valkopäät ovat tukkeutuneita talirauhasia, jotka kuuluvat taudin luonteeseen. Tukkeutuneet valkopäät houkuttelevat talia hajottavaa bakteeria, ja hajoamistuotteet aikaansaavat tulehduksen, joka aknessa ilmenee märkänäppylöinä (pusteleina) ja suurempina onteloina (kystina), jotka arpeuttavat herkästi ja voivat olla kipeitä. Valkopäiden ja näppylöiden puristelu pahentaa tulehdusreaktiota ja levittää bakteeria laajemmalle.

Aknen hoidon tarvetta ei pidä vähätellä

Vaikeammassa taudinkuvassa lääkäriin on syytä lähteä heti, mutta lievempää mustapääaknea voi rauhoitella kotikonstein. Iho pestään päivittäin vedellä ja saippualla tai akneiholle soveltuvilla pesuemulsioilla. Puutereita ja peitevoiteita saa käyttää vapaasti, kunhan muistaa pestä ne huolellisesti pois käytön jälkeen.

Bentsoyyliperoksidia sisältäviä käsikauppavalmisteita kannattaa kokeilla, jos iho niitä sietää. Käyttö kannattaa aloittaa varovaisesti. Lääkärin hoitoarsenaaliin kuuluvat erilaiset reseptillä määrättävät voiteet, jotka saattavat sisältää antibiootteja ja talirauhasen kypsymistä sekä tukkeutumista ehkäisevää retinoidia. Retinoidi on A-vitamiinin sukulaismolekyyli, jolla on todettu olevan erinomainen teho akneen.

Tehokkain hoito on suun kautta otettava retinoidikuuri, isotretinoiini, joka toteutetaan ihotautilääkärin huolellisessa seurannassa, sillä lääkkeellä on paljon sivuvaikutuksia. Isotretinoiini on myös sikiöepämuodostumia aiheuttava lääke, joten kuurin aikana ei saa tulla missään nimessä raskaaksi, ja sen määrääminen naiselle edellyttää varman ehkäisymenetelmän käyttöä.

Myös suun kautta otettava antibiootti, tetrasykliini, voi rauhoittaa aknen joksikin aikaa. Kasvot ovat sielumme peili, ja niillä ilmenevän lievänkään aknen hoitoa ei pidä vähätellä, jos tauti mieltä kalvaa.

Akne kannattaa hoitaa

  • Akne on niin paha kuin asiakas kokee sen olevan, hoidon tarvetta ei pidä vähätellä
  • Kyseessä on yleensä vasta nuoruudessa puhkeava talirauhasten tulehduksellinen, tarttumaton sairaus
  • Hankalasti paukamoiva akne saattaa jättää kasvoille pysyviä arpia, joten hoito ajoissa kannattaa
  • Käsikauppavalmisteet rauhoittelevat vain lievän akne, vaikeampaa tautia sairastavan on syytä hakeutua heti lääkärin hoitoon
  • Tarjolla on erilaisia voidehoitoja ja suun kautta otettavia, joitakin kuukausia kestäviä lääkekuureja
  • Tehokkaimmilla hoidoilla on hankalia sivuvaikutuksia, joten ne toteutetaan vain ihotautilääkärin valvonnassa
1 kommentti