Voi hyvin

Neula nilkassa – auttaako akupunktio?

Neula nilkassa – auttaako akupunktio?
Akupunktiohoidossa voidaan käyttää myös vain yhtä neulaa.
Julkaistu 28.9.2018

Pötkötän akupunktiohoitaja Vera Mäkelän hoitopöydällä. Oloni muuttuu koko ajan vain raukeammaksi ja raskaammaksi. Olen vähällä nukahtaa. Vera pisti tovi sitten yhden akupunktioneulan nilkkani sisäsyrjään. Siinä kulkee pernameridiaani, ja minun oireideni perimmäinen syy on nyt pernan heikossa funktiossa. Se on perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan liian "kylmä" ja "kostea". Olen ollut viime aikoina väsynyt ja stressaantunut. Iltaisin on tehnyt mieli kaikkea makeaa. Yöt olen nukkunut levottomasti. Töissä hörpin monta kuppia kahvia, että jaksan puurtaa.

– Ruoansulatuksesi sakkaa eikä perna toimi täysipainoisesti, kuului Veran diagnoosi tovi sitten.

Yllätyin, koska syön mielestäni aika terveellisesti. Mutta ravintoaineet eivät nyt pääsekään imeytymään kunnolla. Huh!

Kieli kertoo paljon

Ennen neulaa Vera teki tarkat tutkimukset. Hän kartoitti yksityiskohtaisilla kysymyksillä terveydentilani. Murheet ja pelot käytiin myös läpi. Myönsin, että huolehdin vähän liikaa kaikesta. Sitten siirryttiin itse tutkimukseen. Työnsin kieleni ulos, ja sen kertoma tarina tuki aiempia vastauksiani. Väri oli hailakanvaalea, sivuilla oli hampaanjäljet ja kieli oli hieman turvoksissa.

– Olen nähnyt vastaanotolla vain kerran lähes terveen kielen. Se oli raikkaan punertava ja tasainen, Vera lohdutti.

Sitten oli pulssin vuoro. Hämmästyin, miten monta eri tasoa siinä on. Vera luki sormenpäillään sykkeestä kahdentoista eri sisäelimen kuulumiset. Sain hyviä uutisia. Pulssini oli elinvoimainen. Jäisin henkiin! Mutta perna purnasi. Makean nälkäni oli merkki siitä. Makea stimuloi ruoansulatuselimistöä eli keho yritti ilmoittaa tarvitsevansa tukea.

Keho on viisas. Eri elimet muodostavat ikään kuin jalkapallojoukkueen. Jos yksi pelaajista on huonompi kuin muut, kaverit yrittävät auttaa sitä. Jos tilanne jatkuu, nämä ystävätkin uupuvat ja oireita tulee lisää. Syntyy dominovaikutus.

Paras uutinen on se, että kierre voidaan kääntää. Kun se yksi pelaaja eli heikoin lenkki nostetaan pystyyn, pelikaverit voivat huokaista helpotuksesta ja keskittyä taas omaan suoritukseensa. Tämä on juuri yhden pisteen hoidon idea. Ei tarvita montaa neulaa, kun perimmäinen syy selviää.

– Hoito vaatii tosin aikamoista salapoliisin työtä ja kärsivällisyyttä, että päästään ongelmien alkupisteeseen. Joskus oireet ja pulssi kertovat ristiriitaisen tuloksen.

Vihdoin punertaa

Vakava urheiluvamma vei 17-vuotiaan Veran aikoinaan akupunktioon. Lääkäri sanoi, että pallopelit olivat historiaa. Vera kuitenkin toipui täysin ja on voittanut muun muassa jääpallon ja rullakiekon MM-pronssia.

– Valmentajani suositteli kokeilemaan vielä akupunktiota. Ihmettelin ensimmäisillä hoitokerroilla, että mikä mystinen menetelmä tämä on, mutta se laukaisi lihaskrampit, johon kuntoutus ja lääkkeet eivät olleet enää auttaneet.

Paraneminen oli niin iso yllätys, että Vera halusi opiskella kiinalaista lääketiedettä. Hän kouluttautui ensin urheiluhierojaksi ja opiskeli kiinalaisen lääketieteen koulutukseen vaadittavat länsimaisen lääketieteen perusteet. Länsimaisen ja itämaisen lähestymistavan yhdistäminen kiinnostaa. Nykyisessä koululääketieteessäkin on Veran mielestä paljon hyvää.

Tärkeintä on käyttää kaikkea sitä tietoa, joka toimii ja auttaa ihmistä. Ja nimenomaan hoitaa syytä eikä oireita.

Saan samalla itsekin helpottavia uutisia. Makaan edelleen hoitopöydällä ja Vera tutkii kieltäni.

– Hienoa! Tämä näyttää toimivan. Kielen rungon ja kärjen väri muuttuu.

Voin todistaa muutoksen. Otan peilin käteeni. Tosiaan, kieli punertaa kauniisti. Elimistöni sähköinen järjestelmä on vastaanottanut akupunktioneulan välittämän impulssin ja alkanut korjata itseään. Perna on vastannut sähköpostiin. Veran mukaan kieli on hyvä indikaattori. Hän neuvoo tarkistamaan sävyt aina aamuisin. Silloin on paras hetki tutkia, missä mennään.

Juo lämmintä vettä

Yhdellä hoitokerralla päästään alkuun. Neula pitää pistää nilkkaani todennäköisesti vielä kolmesti. Antamallani palautteella ja hoidon vasteella on tärkeä merkitys suunnittelussa ja jatkossa. En ole kuitenkaan vain Veran varassa. Voin tehdä paljon hyvinvointini eteen. Koska lämpö on elämän peruselementti ja elimistöni kaipaa nyt lämpöä, Vera suosittelee juomaan kahvin sijaan lämmintä vettä. Se avaa solukalvoja, laittaa kaiken liikkeelle ja auttaa ravintoaineiden imeytymistä. Luonnonlakien mukaisesti lämpö avaa ja rentouttaa, kylmä sulkee ja hidastaa.

– Vesi on vanhin voitehista. Kahvi vain kuivattaa lisää kehoasi. Valitse myös lämpimiä ruokia kuten keittoja. Jos tekee mieli makeaa, herkuttele hiukan taateleilla tai rusinoilla.

Nousen hitaasti hoitopöydältä. Vera tarjoaa mukillisen lämmintä vettä. Juomaan kuulemma tottuu muutamassa päivässä.

Pidä päivän mittaan huilaustaukoja. Huokaise oikein syvään ja tiputa hartiat alas. Solut rennoiksi ja hymyillen eteenpäin

Yhden pisteen hoito

MITÄ: Kiinalainen akupunktiomenetelmä, joka perustuu 3 000 vuotta vanhaan perinteeseen. Israelilainen tohtori Yair Maimon on opettanut hoitoa eri puolilla maailmaa muun muassa Suomessa. Hän työskentelee Israelissa eri lääketieteiden integroidussa syövän tutkimuskeskuksessa. yairmaimon.com

MITEN: Akupunktiohoitaja pyrkii löytämään yhden juurisyyn, josta kaikki eri oireet ovat kehittyneet. Ennen hoitoa kartoitetaan terveydentila, tutkitaan kieli ja tunnustellaan pulssi. Neula pistetään kohtaan, josta koko kehon paranemisprosessi käynnistyy. Hoitokertoja tarvitaan yleensä 3–5.

MISSÄ: Osa suomalaisista akupunktiohoitajista on kouluttautunut tekemään yhden pisteen hoitoja. Kannattaa kysyä oman paikkakunnan hoitoloista. Sopii hyvin ihmisille, jotka pelkäävät monia neuloja ja pistämistä.

Vera Mäkelä on akupunktiohoitaja, voice massage -terapeutti ja urheiluhieroja, joka on perehtynyt kiinalaiseen lääketieteeseen

Kommentoi »