Terve.fi

Naisen yhdyntäkivut

Naisen yhdyntäkivut
Kipuja yhdynnän aikana? Kärsitkö yhdyntäkivuista? Yhdyntäkivun aiheuttaja on syytä tutkia.
Teksti
Julkaistu: 4.12.2006
Gynekologinen tutkimus on tarpeen aina jos naisella on yhdyntäkipuja tai kipuja muun seksuaalisen aktiviteetin aikana tai jälkeen. Tutkimus pitäisi suorittaa aina naisen ehdoilla ja tätä edeltää tarkka anamneesi.
Kiputilassa saattaa olla kyseessä vaginismi, jossa myös gynekologinen tutkimus ei onnistu lainkaan. Vaginismi tarkoittaa lantion pohjan ja emättimen uloimman kolmanneksen lihasten tahattomia supistuksia häpyhuulia tai emättimen ulkosuuta kosketeltaessa. Tämä estää yleensä yhdynnän, kuten myös tamponin käytön ja gynekologisen tutkimuksen. Tilanne on melko harvinainen.
Yhdynnän estyminen emättimen kouristusten vuoksi aiheuttaa kumppanille torjutuksi tulemisen kokemuksen, vaikka nainen kuinka tuntisi rakkautta ja kiintymystä. Vaginismin taustalla voi olla lapsuudenaikaisia pelottavia seksuaalisia tilanteita tai kokemuksia, kuten seksuaalista ahdistelua, hyväksikäyttöä tai perheväkivaltaa. Moni pystyy kuitenkin nauttimaan muista seksikäyttäytymisen muodoista ja orgasmi voidaan saavuttaa muilla keinoin. Ainoastaan emätinyhdyntä ei onnistu. Seksuaaliterapialla voidaan saada vaginismia helpottumaan, vaikkakaan emätinyhdyntä ei tulisi koskaan olemaan tyydyttävää.
Vulvodynia on ulkosynnytinten alueen kiputila, jolle voi olla monta eri syytä. Tärkein vulvodynian alamuoto on vestibuliitti. Siinä emättimen aukossa (ei sen ympärillä) ja erityisesti sen alareunassa on punottava, voimakkaasti kosketukselle aristava alue. Vestibuliitti on hyvin yleinen, krooninen ja hankalasti hoidettavissa oleva tila, jonka laukaisevina tekijöinä voivat olla hiivatulehdukset, kondyloomavirus ja matala-annoksiset ehkäisypillerit, jolloin kostuminen on limakalvojen kuivumisen vuoksi heikentynyttä. Myös seksiin ryhtyminen ilman riittävää kiihottumista ja kostumista edesauttaa vestibuliitin kehittymistä.
Vulvodyniassa kipu tuntuu yhdynnässä heti peniksen sisään viennin yhteydessä. Usein on vaikeuksia tampoonin käytössä ja pyöräillessä. Vulvodynia on tyypillinen nuorilla noin 20-40 vuotiailla naisilla. Gynekologisessa tutkimuksessa kaikki näyttää normaalilta, mutta pientä punotusta voi olla emättimen aukon ympärillä. Kipupiste on määritettävissä melko tarkastikin. Naisella on saattanut olla myös useita hiivatulehduksia.
Endometrioosissa kohdun limakalvoa leviää pesäkkeinä normaalin sijaintipaikkansa (kohtuontelon) ulkopuolelle. Endometrioosi on suurin syy naisten hedelmättömyyteen ja lantioalueen kiputiloihin. Se on luonteeltaan tulehduksellinen sairaus. Pesäkkeet ovat kohdun normaalia limakalvoa. Ne reagoivat kuten kohdun normaali limakalvo eli endometrium kuukautiskierron aikana munasarjojen hormonisäätelyyn. Tämä tarkoittaa sitä, että pesäkkeet turpoavat ennen kuukautisia ja vuotavat verta silloin, kun kohdun muukin limakalvo. Tauti voi olla oireeton vuosia tai toisilla naisilla se voi aiheuttaa jatkuvasti vaivoja. Endometrioosin oireita ovat mm. kivuliaat kuukautiset, tärinäkipu, kipu ulostettaessa tai juuri yhdyntäkipu.
Yhdyntään liittyvät lantion pohjassa tuntuvat kiputilat voivat muodostua seksielämää haittaavaksi tekijäksi. Mikäli emättimen ja kohdun tulehdus on poissuljettu, on kipujen taustalla usein tunne-elämän häiriöitä, jännitystä, pelkoa ja ristiriitoja, jotka tuntuvatkin fyysisenä kipuna yhdyntöjen yhteydessä tai heti niiden jälkeen. Ikääntyminen ohentaa myös emättimen limakalvoja ja hormoninpuute on yleisin kivun syy vaihdevuosissa olevilla naisilla. Lääkärillä käynti on paikallaan. Limakalvoja vahvistavia lääkevalmisteita on runsaasti markkinoilla. Asiasta puhuminen kumppanin kanssa yleensä helpottaa varsinkin jos kumppani yrittää ottaa huomioon kipuilun ja etsitään yhdessä sellaiset seksitavat, jotka vähiten niitä tuottavat. Syviä työntöjä kannattaa välttää. Usein takaa -asennoissa penetraatio ei ulotu kovin syvälle ja sellaista ainakin kannattaa kokeilla. Riittävän pitkä esileikki ja lämmittely sekä huolellinen jälkihellittely voivat merkittävästi vähentää tällaista kipuilua.
Kommentoi »