Kauneus ja Terveys

Näin vältät toistuvat antibioottikuurit

Näin vältät toistuvat antibioottikuurit
Antibiootit ovat joskus tarpeen, mutta moni syö niitä turhaan. Liikakäyttö synnyttää lääkkeille vastustuskykyisiä superbakteereja.
Julkaistu: 24.5.2016
Antibioottiresistenssi on maailmanlaajuinen ongelma, joskin Suomessa tilanne on toistaiseksi vielä melko hyvin hallinnassa.
Antibioottien runsas käyttö voi muuttaa vastustuskykyä ja altistaa erilaisille allergioille. Jokainen syöty kuuri muuttaa suolistomikrobiston koostumusta, sillä kuurin aikana myös hyödyllisiä bakteereja tuhoutuu.
- Antibiootit ovat tarpeen monissa pitkittyneissä ja hankalissa bakteeritulehduksissa, mutta esimerkiksi virusten aiheuttamaan nuhakuumeeseen ne eivät tehoa, sanoo yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta.
On vaikea tietää, milloin kuuri on turha. Ei ainakaan kannata kysellä antibioottikuuria lääkäriltä varmuuden vuoksi.  Keuhkoputkentulehdus, poskiontelotulehdus, vähäiset virtsatietulehduksen oireet ja turistiripuli paranevat usein itsestään.
Toistuvia kuuria voi välttää, jos parantaa elämäntapojaan. Monipuolinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja riittävä lepo ja hyvä käsihygienia ovat hyviä keinoja.
Asiantuntijana yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta.
Lue myös:
Kommentoi »