Näin tupakka tekee sinusta ruman

Näin tupakka tekee sinusta ruman
Tupakoinnin on pitkän aikaa tiedetty olevan haitaksi terveydelle ja ulkonäölle. Tässäpä vielä 10 Women's Healthin muistutusta siitä, miksi paha tapa kannattaisi jättää pois.
Julkaistu 25.6.2015

1. Silmäpussit 

Tupakoija kokee aamulla olevansa väsynyt 4 kertaa todennäköisemmin kuin tupakoimaton. Tämä johtuu todennäköisesti nikotiinin poistumisesta elimistöstä (ja siitä johtuvasta levottomasta unesta). Tästä johtuen myös aamuiset silmäpussit ovat neljä kertaa todennäköisemmät kuin muilla.

2. Psoriasis 

Vaikka psoriasikseen voi sairastua ilman tupakan tupakkaakaan, on tupakoijien riski sairastua paljon suurempi kuin muiden. Jos olet polttanut askin päivässä vuoden ajan, riski on kasvanut 20 prosenttia – ja jos olet polttanut yli askin päivässä 11-20 vuotta, on riski 60 prosenttia korkeampi.

3. Hampaat 

Tupakointi tahraa hampaasi, piste. Nikotiinin avulla voit heittää hyvästit valkoisille hampaille.  Ja hampaiden valkaisukaan ei ole halpaa lystiä.

4. Nopeampi vanheneminen 

Tupakoiva näyttää asiantuntijoiden mukaan keskimäärin 1,4 vuotta muita vanhemmalta, johtuen muun muassa aikaisemmin ilmaantuvista rypyistä ja juonteista.

5. Keltaiset sormet 

Tupakan nikotiini ei vain värjää hampaitasi, vaan myös sormenpääsi ja kyntesi muuttuvat ajan myötä kellertäviksi. Toki värin saa pois esimerkiksi teräsvillalla hankaamalla, mutta eikö olisi vain helpompaa jättää rööki pois?

6. Ohenneet hiukset 

Tupakointi vahingoittaa myös hiuksia. Savun sisältämät myrkyt ohentavat hiuksia ajan myötä ja saavat ne harmaantumaan aikaisemmin.

7. Ientulehdukset 

Tupakoivat ihmiset kärsivät kuusi kertaa muita todennäköisemmin ientulehduksista, jotka voivat johtaa hampaiden lähtöön.

8. Pidempi paranemisprosessi 

Eri tutkimuksissa on todettu, että tupakoivat ihmiset eivä parane yhtä hyvin ja nopeasti esimerkiksi kasvojenkohotuksesta tai hampaanpoistosta. Ironista on, että juuri tupakoinnin vaikutukset ajavat ihmisiä näihin leikkauksiin.

9. Raskausarvet 

Tupakointi ei suoranaisesti tuota raskausarpia, mutta sen seurauksena iho menettää kimmoisuutensa ja vahvuutensa, jolloin pienikin painonlisäys saattaa synnyttää arpia.

10. Syylät 

Toistaiseksi tuntemattomista syistä tupakoitsijat altistuvat helpommin ihmisen papilloomavirukselle. Papilloomavirus voi aiheuttaa esimerkiksi visvasyyliä, joita tupakoivilla naisilla on neljä kertaa todennäköisemmin kuin tupakoimattomilla naisilla.

1 kommentti