Terve.fi

Näin seksistiset videopelit vaikuttavat poikien aivoihin - empaattisuus heikkenee

Näin seksistiset videopelit vaikuttavat poikien aivoihin - empaattisuus heikkenee
Pienehkön tutkimuksen mukaan seksistiset videopelit voivat vaikuttaa ikävästi poikien empaattisuuteen.
Julkaistu: 17.4.2016

Joissakin suosituissa videopeleissä naisen asema ei ole kovin kadehdittava. Tietyissä peleissä on mahdollista jopa maksaa naiselle seksistä ja sitten tappaa hänet, jos siltä tuntuu.

Monissa peleissä naiset ovat toissijaisia hahmoja, joita pelaajat kohtelevat seksiobjekteina. Uuden tutkimuksen mukaan tällaisia videopelejä pelaavien poikien empatiakyky kärsii, uutisoi Time.

Väkivaltaa ja seksiä

Tutkimukseen värvättiin satunnaisesti 154 mies- ja naispuolista opiskelijaa. He pelasivat yhtä kolmesta erilaisesta pelistä: yksi sisälsi sekä väkivaltaa että seksismiä, toinen väkivaltaa mutta ei seksismiä ja kolmannessa ei ollut kumpaakaan.

Pelin pelaamisen jälkeen tutkijat kysyivät osallistujilta, kuinka paljon he samaistuivat ohjaamaansa pelihahmoon. Lisäksi osallistujille näytettiin kuva teini-ikäisestä tytöstä, jonka kerrottiin joutuneen teini-ikäisen pojan fyysisesti pahoinpitelemäksi. Osallistujilta kysyttiin, kuinka paljon myötätuntoa he tunsivat tyttöä kohtaan.

Vaikutus vaihtelee sukupuolittain

Tutkijat havaitsivat, että väkivaltaista ja seksististä peliä pelanneet pojat samaistuivat pelihahmoonsa enemmän kuin muut. Nämä pojat tunsivat myös vähemmän empatiaa kuvan tyttöä kohtaan kuin toiset osallistujat. Vaikutus ei kuitenkaan ollut sama väkivaltaista ja seksististä peliä pelanneilla tytöillä, mikä viittaa siihen, että peleillä on eri vaikutus eri sukupuoliin.

Tutkimuksella on kuitenkin omat rajoitteensa. Osallistujaryhmä oli suhteellisen pieni, ja lisätutkimuksia tarvitaan, jotta videopelien vaikutusta pelaajiin voidaan ymmärtää paremmin. Tutkimustulokset julkaistiin PLOS One -lehdessä.

Lue lisää:

Lähde: Time

3 kommenttia