Kauneus ja Terveys

Näin ryppyvoiteet toimivat

Näin ryppyvoiteet toimivat
Vuonna 2012 julkaistu tutkimus on tutkinut AHA-happojen toimintaa kosmetiikassa. AHA-hapot ovat tärkeä vaikuttava aine muun muassa ryppyvoiteissa. Tutkimus julkaistiin Journal of Biological Chemistry-lehdessä.
Julkaistu: 29.1.2016

Tutkijat tutkivat AHA-happoja solutasolla ja keskittyivät ionikanaviin, jotka sijaitsevat ihon ulkokerroksilla. TRPV3-nimisellä ionikanavalla on huomattu olevan suuri merkitys muun muassa ihon lämpöherkkyydessä.

Tutkimuksessa havainnointiin esimerkiksi sitä, kuinka solut reagoivat AHA-happohin. Tutkijat huomasivat kuinka glykolihappo (pieni ja luonnollisin AHA-happo) toimii solutasolla: alhainen pH-taso aktivoi TRPV3-ionikanavaa ja saa kalsiumin imeytymisen kiihtymään.  Runsas kalsium saa solun ylikuormittumaan ja lopulta kuolemaan, mikä johtaa ihon kuoriutumiseen.

Tutkijat huomasivat, että TRPV3-kanava on tehokkain ihon kuntoon vaikuttava tekijä. Vaikka AHA-happoja on käytetty kosmetiikassa vuosikausia, nyt vasta todella ymmärretään niiden toimintaa.

Kalsiumkanavilla uskotaan oleva toimintoja, jotka vaikuttavat muihinkin osa-alueisiin kuin ihonhoitoon. TRPV3:lla on mahdollisuus tulla isoksi osaksi muun muassa kipulääkityksen kehitystä ja ihosairauksien hoitoa.

Lue myös:

Kommentoi »