Asiantuntijat: kollageenia sisältävät ryppyvoiteet rahan hukkaa!

Asiantuntijat: kollageenia sisältävät ryppyvoiteet rahan hukkaa!
Tiettyjen ryppyvoiteiden luvataan hidastavan ikääntymisen vaikutuksia silottamalla ihon ryppyjä ja tekemällä siitä kimmoisan. Tiedemiesten mukaan kalliit kollageenivoiteet ovat kuitenkin vain pelkkää rahan hukkaa, uutisoi Daily Mail.
Julkaistu 25.6.2015

Tiedemiesten mukaan ryppyvoiteiden sisältämät kollageenimolekyylit ovat nimittäin liian suuria läpäistäkseen ihon uloimman kerroksen, joten vain harva jos yksikään pääsee vaikuttamaan siellä missä pitäisi. Tämän vuoksi suurin osa ryppyvoiteista jää ihon pinnalle kunnes ne pestään pois. Toisin sanoen, tutkijat kertovat tämän kaltaisiin voiteisiin käytettyjen rahojen valuvan kirjaimellisesti alas viemäristä.

Vuosittaisessa, ”Vuoden pahimmat solvaukset tiedettä vastaan”- listauksessaan Sense About Science- yhdistys (SAS) kumosi kosmetiikkayritysten liioittelevat väitteet kollageenirasvojen vaikutuksista.

Kollageeni on proteiini, joka tekee ihosta vahvan ja kimmoisan. Kollageenin määrä vähenee ikääntymisen myötä, jonka vuoksi se on pääraaka-aine useissa voiteissa, joiden luvataan uudistavan ihoa ja silottavan ryppyjä. Tutkijat ovat kuitenkin kiistäneet väitteiden todenperäisyyden vetoamalla tieteelliseen faktaan, etteivät kollageenimolekyylit pysty edes läpäisemään ihon ulointa kerrosta.

- Tämänkaltaisten tuotteiden ideana on juuri se, että kollageeni läpäisee ihon uloimman kerroksen ja vahvistaa omaa luonnollista kollageeniamme. Tämä on kuitenkin täysin naurettava väite, totesi Bathin yliopiston professori Richard Guy.

Suurin osa rasvasta jää ihon pinnalle 

Hänen mukaansa puhdas totuus on se, että iho on nimenomaan suunniteltu pitämään tällaiset suuret molekyylit ulkopuolella. Oxfordin yliopiston biokemisti Blanca Sengerova sanoo myös turhautuvansa nähdessään mainoksia, joissa ylistetään kollageenia sisältäviä ryppyvoiteita.

- Vaikka kollageeni onkin rakenteellisesti tärkeä osa ihoamme, sitä ei pääse ihon alimpiin kerroksiin näiden voiteiden avulla, hän totesi.

Yleisen luulon mukaan noin 60 % ryppyvoiteista imeytyy ihoon, mutta tutkijoiden mukaan totuus kuitenkin on, että suurin osa jää ihon pinnalle.

- Mikäli kollageeni imeytyisi näiden voiteiden avulla ihoon ja pääsisi verenkiertoon, voiteet pitäisi luokitella lääkkeiksi, totesi puolestaan Lontoon yliopiston farmasian tiedekunnan professori Jonathan Hadgraft.

Brittiläinen kosmetiikan, hygieniatavaroiden ja hajuvesien maahantuoja Chris Flower totesi valmistajien olevan erityisen tarkkoja siinä, millä sanoin he tuotteitaan mainostavat.

- Tässä piilee kuitenkin riski, että kuluttajat saavat väärän kuvan joistakin pakkauksista tai mainoksista, hän sanoi.

Kommentoi »