Punkki tulee poistaa iholta mahdollisimman nopeasti. Mieluusti punkki kannattaa poistaa heti, kun sen huomaa. Tilanteessa ei kannata hätääntyä, vaan poistaa se rauhallisesti.
Punkin poistaminen iholta nopeasti on tärkeää, koska siten voidaan estää taudinaiheuttajien siirtyminen ihmiseen. Erityisesti borreliabakteerin tarttuminen voidaan välttää, jos punkki saadaan poistettua ensimmäisten vuorokauden aikana.
- Jokaisen kannattaa pitää huoli, että kotoa ja mökiltä löytyy oikeanlaiset välineet punkkien poistoon. Poistaisin punkin aina apuvälineillä, en ikinä paljain käsin. Jos punkin poistaa käsin, on mahdollista, että taudinaiheuttaja välittyy ihmiseen. Varsinkin, jos käsissä on haavoja ja puristaa punkin rikki sitä poistaessa, kertoo proviisori Emilia Laakkonen Yliopiston Apteekista.
Vanhan kansan uskomus, että punkki poistetaan rasvoilla, on väärä. Jos punkki rasvataan se saattaa tukehtua ja oksentaa, jolloin taudinaiheuttaja voi siirtyä ihmiseen. Kovakouraisuus ja punkin ravisteleminen tai vääntäminen ei ole hyvä. Kaikki punkit eivät kanna taudinaiheuttajia. Ne pitää kuitenkin aina poistaa iholta.
Näin poistat punkin oikein:
1. Ota punkin puremakohta hyvin esille.
2. Aseta valitsemasi punkkirauta (katso vaihtoehdot alta!) mahdollisimman lähelle ihoa.
3. Tartu punkkiin imukärsän tyvestä eli punkin päästä ja kunnollisen otteen saatuasi irrota punkki ihosta ylöspäin nostamalla.
4. Nosta tasaisella voimalla. Älä väännä tai revi punkkia, jotta saat punkin kokonaisena pois.
5. Puhdista lopuksi iho antiseptisellä aineella. Desinfioi myös väline, jolla punkki on poistettu ja pese kädet. Hyvän hygienian avulla voi välttää punkkien kantamia tauteja.
6. Punkin poiston jälkeen tarkkaile ihoaluetta muutaman päivän ajan. Pieni punoitus on normaalia.
Lue myös: Häädä punkki heti
Tunnetko punkin poistoon tarvittavat välineet?
Punkin poistoon on runsaasti erilaisia välineitä, mutta miten niitä käytetään?

Z-pinsetti
Kapeakärkinen ja ohut pinsetti, jonka avulla saa punkista tarkan otteen. Aseta pinsetti mahdollisimman lähelle ihoa kohtaan, jossa punkki on. Tartu sen jälkeen pinsetillä punkin imukärsän tyveen. Kun punkista on kunnollinen ja vahva ote, vedä se tasaisella, voimakkaalla vedolla pois. Pinsetin etuna on, että sillä saa poistettua ihoon mahdollisesti jääneet punkin kappaleet.
Punkkilasso
Nimensä mukaisesti punkkilaso on lassomainen apuväline, jonka päässä on silmukka. Lassossa on painike, josta lasso avautuu. Laita lasso mahdollisimman tiukasti lähelle ihoa punkin ympärille. Kun lasso on paikallaan, kierrä sitä 360 astetta ja nosta punkki pois iholta.
Lue myös: 7 inhaa faktaa punkeista
Punkkirauta
Raudassa on kaksihaarainen pää. Aseta rauta iholle punkin alle. Punkki nostetaan rauhallisesti, tasaisella voimalla pois iholta.
Safecard
Litteä pankkikortin kokoinen punkin poistaja on helppo kuljettaa mukana. Aseta kortti iholle punkin alle ja nosta punkki pois rauhallisesti.
Punkinpoistaja Careex Led-valo+suurennuslasi
Punkkipinsetti, jossa mukana on ledvalo ja suurennuslasi. Teräväkärkisillä pinseteillä saa otteen punkin tyvestä ja punkki on helppo nostaa pois. Pinseteissä on vastakkaisjousi, joka lukittuu punkkiin. Tällöin punkin saa nostettua iholta pois.
Punkinpoimija Guard
Pihtimäinen apuväline, jossa on hylsy. Vedä hylsyä taaksepäin, jolloin pihdit aukeavat. Vie pihdit punkin tyveen kiinni ja paina hylsyä alaspäin, jolloin saat otteen punkista. Vedä punkki pois iholta.