Hyvinvointi

Näin kestät vastoinkäymisiä

Ohjaaja Johanna Vuoksenmaa kehottaa opettelemaan sanan ei. Älä mene kaikkeen mukaan vain siksi, jotta olisit paljon esillä.

Teksti Emmi Oksanen
Kuvat Heidi Strengell
7.9.2015

Johanna Vuoksenmaa, 47

  • käsikirjoittaja, ohjaaja
  • taiteen kandidaatti ja valokuvaaja-artenomi
  • sai 2012 Vuoden käsikirjoittajan Kultainen Venla -palkinnon Klikkaa mua -sarjasta

Pitkiä päiviä

"Kaksi poikaani syntyivät vuosina 1993 ja 1994. Seuraavana vuonna pääsin Taideteolliseen korkeakouluun opiskelemaan elokuvataidetta. Aamukahdeksalta juoksin Helsingin-junaan kotoa Tampereelta ja kolmelta iltapäivällä juoksin Tampereen-junaan Helsingin päässä. Sillä välin poikien isä, nykyinen ex-mieheni, huolehti lapsista, sillä hän pystyi tekemään töitä oman rytminsä mukaan.

Urani on edennyt aika tasaisesti. Yksi merkkipaalu oli Tahdon asia -sarja 2005. Sillä sain kosketuksen todella isoon yleisöön. Suurin käännekohta oli äidiksi tuleminen jo aiemmin. Silloin tulin absoluuttisesti rakastetuksi ja tarpeelliseksi, eikä minun ole tarvinnut enää juosta saman tarpeen perässä töissä. Vitsinä olen tosin kutsunut itseäni häippä-äidiksi, kun olen tehnyt intensiivisiä kolmen kuukauden työputkia elokuvien ja sarjojen kuvausten takia. Myöhemmin olen saanut pojilta synninpäästön. Heidän mielestään olen ollut riittävästi läsnä kotona.

Menestys voi hämärtää luulemaan, että onnistuu aina. Positiivista menestymisessä voi olla se, ettei tarvitse tehdä asioita, joita ei halua tehdä. Perustin elokuva- ja tuotantoyhtiö Dionysos Filmsin tuottaja Riina Hyytiän kanssa neljä vuotta sitten. Nyt saan olla päättämässä, kuinka elokuvan budjetti tarkalleen käytetään. Voin olla varma, että kaikkia työntekijöitä kohdellaan kunnioittavasti."

Lue myös: 5 vinkkiä, kuinka lopetat kiireen

3 vinkkiäni muille naisille

  1. Tee vain sellaisia asioita, joita oikeasti rakastat ja haluat edistää. Niin olet motivoitunut ja kestät vastoinkäymisiä.
  2. Opettele sanomaan ei. Älä mene kaikkeen mukaan vain siksi, jotta olisit paljon esillä.
  3. Suhteuta mokat. Mieti, miltä tämä asia näyttää kahden kilometrin korkeudesta ja kahden vuoden päästä.
Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi