Kauneus ja Terveys

Näin hyödyt ja nautit lenkeistäsi enemmän - juoksuvalmentaja Kirsi Valasti neuvoo

Näin hyödyt ja nautit lenkeistäsi enemmän - juoksuvalmentaja Kirsi Valasti neuvoo
Juoksuvalmentaja Kirsi Valasti muistuttaa, että juoksemisen hyödyt ovat rajattomat.
Julkaistu: 3.7.2018

1 Hanki juoksutavoite

Se auttaa lähtemään lenkille silloinkin, kun ei huvittaisi. Vältä kuitenkin epärealistisia suunnitelmia. Esimerkiksi puolimaraton on hyvä tavoite, mutta harjoitteluaikaa täytyy olla enemmän kuin muutama viikko.

2 Rytmitä harjoitusviikko

Kun jaat harjoitusviikkosi kovempiin ja rauhallisempiin, vältät kyllästymisen. Kuntoilijoille suositeltava viikkorytmitys on 2:1. Ensin tehdään kaksi kovempaa viikkoa ja sitten kevyt juoksuviikko. Jos juokset vain 1–3 kertaa viikossa, rytmitystä ei kannata tehdä. Silloinkin kannattaa vaihdella matkoja ja maisemia.

3 Arvosta tehokkuutta

Jos sinulla on pulaa motivaatiosta, muistuta itsellesi, että lajin hyödyt ovat rajattomat. Juoksu kuluttaa enemmän kaloreita kuin muut liikuntamuodot. Lisäksi rasva- ja sokeri­aineenvaihdunta paranee. Lenkin jälkeinen virkistynyt olo vähentää sekä väsymystä että tunnesyömistä.

Kirsi Valasti neuvoo, että juoksulenkeillä voi hakea mielenrauhaa keskittymällä hengitykseen tai juoksuympäristöön.

4 Tarkista juoksuasento

­Katsele kuvia oikeaoppisesta juoksemisesta tai osallistu ammatti­laisen pitämään juoksu­kouluun. Naiskuntoilijoiden yleisimpiä virheitä ovat liian istuva juoksu­asento ja käsien pyörittäminen vartalon edessä. Hyvä tekniikka parantaa juoksun taloudellisuutta: pääset vauhdikkaammmin eteenpäin ja eteneminen tuntuu helpommalta.

5 Pidä silmät rentoina

Kyllä, luit oikein. Kasvot vaikuttavat juoksemiseen. Jos kasvolihakset ovat jännittyneet, koko kropan liikkeestä katoaa rentous ja jouhevuus. Muita kasvojen osia on kuitenkin vaikea jännittää, jos silmät ovat rennot.

6 Opettele runfulnessia.

Se on kehon ja mielen yhteistyötä juostessa. Se on myös hiljaisuutta. Run­fulness on ajatusten, tunteiden ja kehon tarkastelua hetkessä ilman syyttelyä tai epävarmuutta. Voit hakea mielenrauhaa keskittymällä vaikkapa hengitykseen tai ympäristöön.

Kirsi Valasti on valmentaja, olympiajuoksija ja psykoterapeutti, joka on kirjoittanut neljä kirjaa juoksemisesta.

Kommentoi »