Näin aloitat villivihannesharrastuksen

Näin aloitat villivihannesharrastuksen
Villivihannesten keräilyyn sopivat samat säännöt kuin sienestykseen: poimi vain tuttuja kasveja. Selvitimme, millä vihanneksilla kannattaa aloittaa!
Julkaistu 24.5.2016

Villivihannesten keräily eli hortoilu on terveysbuumi, johon on monta hyvää syytä. Luonnossa liikkuminen rauhoittaa, aivot saavat lepoa ja villivihanneksista saa ekologista ja ravinteikasta ruokaa. 

Villivihannesten keräilyyn sopivat samat säännöt kuin sienestykseen. Tuntemattomia kasveja ei saa kerätä, ja siksi hortoilu kannattaa aloittaa asiantuntijan opastuksella.

Aloita näistä villivihanneksista: 

Nokkonen 

Hyöty: Nokkonen on ravintona monikäyttöinen ja se vahvistaa ihoa, hampaita ja luustoa. Se sisältää runsaasti kalsiumia ja magnesiumia. Runsaan rautapitoisuutensa ansiosta nokkonen alentaa verenpainetta ja lisää hapenkulkua.

Käytä näin: Nokkosta voi käyttää esimerkiksi pinaatin tilalla. Se pitää keittää ennen käyttöä, mutta sen jälkeen sitä voi laittaa lähes mihin vain sämpylöistä smoothieihin.

Voikukka 

Hyöty: Voikukka sisältää enemmän vitamiineja ja vähemmän nitraatteja kuin viljelty salaatti, joten voikukka on hyvä lisä erilaisiin salaatteihin. Siitä saa myös K1-, C- ja D-vitamiinia, rautaa ja kaliumia.

Käytä näin: Voikukan voi syödä kokonaan. Kannattaa valita voikukka, jolla on sileälaitainen lehti, sillä sahalaitaiset maistuvat kitkerältä. Lehtiä voi käyttää esimerkiksi voileivän päällä ja munakkaissa. Niillä voi myös korvata rucolan salaatissa. Kukista saa väriä salaattiin ja niitä voi hyödyntää teen ja marmeladin valmistuksessa.

Vuohenputki 

Hyöty: Vuohenputki sisältää C-vitamiinia, beetakaroteenia, magnesiumia ja kalsiumia.

Käytä näin: Vuohenputki on helppo villivihannes, jonka mietoon makuun jää koukkuun. Aromi on porkkanainen, ja usein lapsetkin tykkäävät siitä. Sitä kannattaa alkaa etsiä heti lumien lähdettyä, sillä nuoret lehdet ovat herkullisia. Niitä voi käyttää viherpirtelöissä ja pestossa. Todellista herkkua ovat vuohenputkesta tehty pastakastike tai suolainen piiras.

Huomio! Jos et ole ihan varma, onko kyseessä vuohenputki, älä kerää sitä. Osa putkikasveista on todella myrkyllisiä.

Maitohorsma  

Hyöty: Maitohorsman lehdet ovat hyviä proteiinin, hiven- ja kivennäisaineiden sekä C-vitamiinin lähteitä.

Käytä näin: Maitohorsmasta voi hyödyntää nuoret versot, lehdet ja kukatkin. Parhaimmalta horsma maistuu ennen kukintaa. Nuoria versoja voi käyttää parsan sijasta. Ne maistuvat hyvältä sitruunavoin ja suolan kera. Lehtiä kannattaa lisätä salaatteihin ja keittoihin. Munakoison ja maitohorsman makuyhdistelmä on kokeilemisen arvoinen. Kukkia voi hyödyntää jälkiruokien koristeina.

Lähde: Villiinny villivihanneksiin – Elinvoimaa ja energiaa luonnosta, Raija Kivimetsä, Kirjapaja, 2016

Kommentoi »