Tuoreen tutkimuksen mukaan alkoholipsykoosin sairastaneiden kuolleisuus oli 20-kertainen muuhun samanikäiseen väestöön verrattuna, THL tiedottaa. Tutkimuksen mukaan kuolleisuus oli huomattavasti korkeampi, 12-kertainen, verrattuna myös niihin alkoholiriippuvuudesta kärsiviin, joille ei koskaan ollut kehittynyt alkoholipsykoosia. Tutkimuksen kahdeksan vuoden seuranta-aikana alkoholipsykoosin sairastaneista oli kuollut 37 prosenttia.
Alkoholipsykoosilla tarkoitetaan runsaan alkoholinkäytön laukaisemia aistiharhoja, harhaluuloja ja sekavuutta, jotka kestävät muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Alkoholipsykoosin yleisyyttä selvitettiin Psykoosit Suomessa -tutkimuksessa, joka on osa laajaa Terveys 2000-väestötutkimusta.
Lähes kaksi prosenttia 45–54-vuotiaista miehistä on sairastanut alkoholipsykoosin. Se on selvästi yleisempi miehillä kuin naisilla. Koko väestöstä alkoholipsykoosin on tutkimuksen mukaan sairastanut noin puoli prosenttia. Alkoholipsykoosin taustalla on usein jo nuorena alkanut alkoholin väärinkäyttö tai alkoholiriippuvuus. Alkoholipsykoosiin liittyy yleensä vakava päihdeongelma, vaikka itse psykoositilasta usein toivutaankin muutaman viikon kuluessa. Alkoholipsykoosin sairastaneilla on runsaasti fyysisiä terveysongelmia, jotka useimmiten ovat seurausta runsaasta alkoholinkäytöstä.
Tuore tutkimus on ensimmäinen väestötason selvitys alkoholipsykooseista Suomessa. Tutkimus julkaistiin kansainvälisesti arvostetussa British Journal of Psychiatry -lehdessä.
Alkoholipsykoosilla eli juoppohulluudella viitataan delirium tremens -oireyhtymään, joka voi kehittyä jopa vain kolmen päivän alkoholinkäytön jälkeen. Yleensä se ilmaantuu alkoholinkäytön lopettamista tai vähentämistä seuraavina päivinä. Tila on vakava ja edellyttää sairaalahoitoa.
Lue lisää:
Suomalainen terveydenhuolto: Päihdehuollon palvelut
Harvard-julkaisu: Alkoholismin ja alkoholiriippuvuuden hoitotulokset ovat yhä vaatimattomia
Alkoholin aiheuttama maksatauti muita tappavampi
Tuore tutkimus kyseenalaistaa alkoholin kohtuukäytön hyödyt