Kwang-il Kwonin vetämä tutkijaryhmä keksi lisätä alkoholiin happea. Happi on tarpeen, jotta elimistö voi polttaa alkoholin. Tutkijat järkeilivät, että hapen lisääminen juomaan nopeuttaa prosessia.
Osana tutkimusta he antoivat 30 miehellä ja 19 naiselle noin neljä desilitraa 19,5-prosenttista alkoholia. Juomiin oli liuotettu 8, 20 tai 25 ppm-yksikköä happea.
Osallistujien veren alkoholipitoisuus tippui nollaan noin viidessä tunnissa, mutta 20 tai 25 ppm:ää happea saaneilla tämä kävi keskimäärin 23 ja 27 minuuttia nopeammin kuin vähähappisempaa alkoholia juoneilla.
Eteläkorealaisten tulokset on otettu vastaan ristiriitaisesti, sillä happiviinan pelätään kannustavan ongelmajuojia juomaan yhä enemmän. Tutkijat puolestaan toivovat, että nopeasti elimistöstä palava alkoholi vähentää onnettomuuksia.
Joka tapauksessa tulokset ovat niin yllättäviä, että ne pitää varmistaa lisätutkimuksissa.
Tutkimus julkaistiin Alcoholism: Clinical & Experimental Research -lehdessä. Ensimmäisenä siitä uutisoi New Scientist.
Uutispalvelu Duodecim
Lähde: Alcoholism: Clinical & Experimental Research 2010;DOI:10.1111/j.1530-0277.2010.01155.x
Copyright © Kustannus Oy Duodecim 2010