Muhiiko huulissasi bakteeritulehdus?

Muhiiko huulissasi bakteeritulehdus?
Kuivien ja halkeilevien huulien hoidoksi riittää useimmiten rasvaus hajusteettomalla perusvoiteella. Vitamiinipuutos on vain harvoin huulien halkeilun syynä, mutta joskus taustalta voi paljastua sieni- tai bakteeritulehdus.
Julkaistu 17.2.2016

1. Talvikausi kuivattaa myös huulia

Huulien ja suupielten halkeilua esiintyy tyypillisimmillään talvikaudella, jolloin huoneilma kuivuu lisääntyvän lämmityksen vuoksi. Useimpien ihmisten iho kuivuu talvisin ja toisilla kuivuminen ulottuu huuliin asti. Atopiaan ja allergiseen oireiluun taipuvaisilla huulten ja suupielten halkeilu on keskimääräistä yleisempää.

2. Virheellinen ravitsemus näkyy huulissa

Huulien halkeilun taustalla voivat joskus olla myös ravitsemukseen liittyvät syyt. Huomattava B-vitamiinien tai raudan puute voi ilmetä huulien halkeiluna. Jos ruokavalio on monipuolinen ja sisältää riittävästi energiaa, on epätodennäköistä, että huulien halkeilu johtuisi ruokavaliosta. Ruoka-aineallergisilla sopimattomat ruoat voivat aiheuttaa myös huulien oireilua.

3. Rasvaa riittävän usein

Kuivien ja halkeilevien huulien parasta hoitoa on rasvaus riittävän usein. Apteekista saatavat, hajusteettomat ja rasvaiset perusvoiteet ovat turvallinen valinta ärtyneelle iholle. Hankalasti paraneviin huuliin voi kokeilla myös dekspantenolia eli B5-provitamiinia sisältävää voidetta, jota myydään apteekissa muun muassa Bepanthen-tuotenimellä.

4. Pidä taukoa kosmetiikasta

Jos kärsit suupielten kuivasta ihosta ja huulien halkeilusta, pidä kosmetiikan käytössä ainakin muutaman päivän tauko. Kun iho on valmiiksi ärtynyt, huulipuna ja hajustetut voiteet voivat ärsyttää sitä vielä lisää.

5. Näytä hitaasti paranevia huulia lääkärille

Jos ärtyneet ja halkeilevat huulet eivät tule kotikonstein kuntoon ja olet kärsinyt vaivasta pitkään, poikkea varmuuden vuoksi lääkärin juttusilla. Kyseessä voi olla suunympärysihon sieni- tai bakteeri-infektio, joka vaatii hoidokseen tavallista tehokkaammat voiteet tai antibioottikuurin.

6. Vaihda vanha huulipuna uuteen

Tarkista huulipunasi kunto, mikäli lääkäri on todennut sinulla bakteeritulehduksen huulien tai suunympärysihon alueella. Jos olet käyttänyt samaa huulipunaa pitkään, on mahdollista, että siinä muhii huulien ja suupielten ärtymistä aiheuttavia bakteereja. Tällainen huulipuna voi pahentaa tai pitkittää huulien alueella todettua bakteeri-infektiota. Varminta on vaihtaa vanha huulipuna uuteen.

Lue myös:

Kommentoi »