Kauneus ja Terveys

Miten paljon hampaita voi valkaista?

Miten paljon hampaita voi valkaista?
Jo yksi hampaiden valkaisu voi riittää, kun se tehdään kunnolla. Mutta mitä se tekee hampaille? Miten ja missä hampaita kannattaa valkaista?
Julkaistu: 30.11.2016

Hampaiden valkaisussa käytetty vety- tai karbamidiperoksidi haurastuttaa hampaan pintaa. Aine myös karhentaa ja kuivattaa sitä hetkellisesti. Vaikutusta hampaan kestävyyteen ei kuitenkaan tunneta. Oikein tehty hampaiden valkaisu ei vaurioita kiillettä.

Hampaiden valkaisu voi aiheuttaa vihlontaa, joka menee yleensä ohi muutamassa päivässä. Hampaisiin voidaan levittää vihlontaa vähentävää vahvaa fluorigeeliä. Myös valkaisu­aineissa on vihlontaa estäviä aineita.

Jotta hampaiden valkaisun mahdolliset epäsuotuisat vaikutukset jäisivät pieniksi, käsittely kannattaa tehdä kerralla kunnolla. Silloin valkaisua ei välttämättä tarvitse uusia koskaan.

Valkaisutuloksen kesto riippuu siitä, miten paljon käyttää värjääviä juomia, ruokia ja nautinto­aineita, kuten kahvia, punaviiniä ja tupakkaa. Kerran valkaistu hammas ei kuitenkaan koskaan tummu alkuperäiseen väriinsä.

Missä hampaat kannattaa valkaista?

Turvallisinta hampaiden valkaisu on hammaslääkärin vastaanotolla. Hän tarkistaa, että hampaat ovat kunnossa ja suojaa ikenet. Lääkärin käyttämä aine on tehokkaampaa kuin kotikäyttöön Suomessa myytävä.

Ylläpitovalkaisun voi tarvittaessa tehdä 2–4 vuoden välein. Se onnistuu kotona: valkaisuaine­muotteja pidetään suussa pari tuntia kerrallaan muutamana päivänä.

Hampaat voi valkaista myös kotona hammaslääkärin räätälöimillä muoteilla, joihin laitetaan peroksidigeeliä. Muotteja pidetään suussa 2–4 tuntia päivässä 1–2 viikon ajan.

Hampaiden valkaisu kannattaa tehdä päiväsaikaan eli pystyasennossa, sillä makuulla ainetta voi valua ikeniin tai nieluun. Turvallisin aine on 10–15-­prosenttinen karbamidiperoksidi.

Lisäksi hampaita voi valkaista apteekeista tai kaupoista ostettavilla tuotteilla.

Muista, että kampaamoissa, kauneus­hoitoloissa tai kuntokeskuksissa ei ole laillista tarjota oikeaa hampaiden valkaisua.

Kuinka valkoiset hampaat voi saada?

Kaikkien hampaista ei saa täydellisen valkoisia. Tulos riippuu aina hammasluun väristä. Jos se on kovin keltainen tai harmaa, tehokkainkaan valkaisu ei tee siitä vitivalkoista. Lääkärillä on käytössään valkaisu­­asteikko. Se havainnollistaa asiakkaalle, miten paljon väriä voi muuttaa.

Paljon hampaiden valkaisu maksaa?

Hampaiden valkaisu maksaa hammaslääkärissä noin 400-700 euroa. Lääkärin tekemillä muoteilla hinnaksi tulee noin 300-500 euroa. Apteekista tai kaupasta ostettavilla tuotteilla kotona tehty valkaisu maksaa 20-60 euroa.

Varo näitä valkaisuja!

Suhtaudu netissä myytäviin valkaisu­aineisiin varauksella. Etenkin EU:n ulkopuolelta tilatut aineet voivat olla Suomessa sallittuja vahvempia ja vaurioittaa hampaita. Tuotteiden pakkausmerkintöihin ei voi välttämättä luottaa. Aine voi olla aivan muuta kuin etiketti väittää.

Kotivalkaisun­ kanssa saattaa käydä haavereita. Ikeniä on liki mahdoton suojata kunnolla kotikonstein. Silloin aine voi polttaa.

Valkaisuaineen nieleminen ei ole vaarallista. Ääni voi silti käheytyä sekä kurkku ja ruoansulatus­kanava ärsyyntyä.

Muista:

  • Vain terveitä hampaita voi valkaista. Reiät pitää ensin paikata ja pinnalliset värjäytymät poistaa. Paikat ja kruunut eivät vaalene, joten ne saatetaan joutua uusimaan.
  • Valkaisua ei tehdä raskaana oleville ja imettäville eikä kesken oikomishoidon. Kaikki hammaslääkärit eivät suostu valkaisemaan alaikäisten hampaita.

Asiantuntija: erikoishammaslääkäri ja Hammaslääkäriliiton valkaisuhoitoasiantuntija Antti Niskanen

Kommentoi »