Sairaudet

Mitä jos vauvan suojelemisesta tulee pakkomielle?

Joskus käy niin, että äidin stressi ja huoli eivät menekään ohi, ja äiti alkaa pelätä liikaa.

20.9.2011 Terve.fi

Yleensä alkukammo menee ajan myötä ohi, kun tuore äiti huomaa, että osaa hoitaa vauvaansa.

Jos tuore äiti panikoi kaikkea mahdollista, hänelle voi kehittyä synnytyksen jälkeinen pakko-oireinen häiriö (OCD, vapaa suomennos). Tällöin äiti voi mennä äärimmäisyyksiin suojellakseen vauvaansa. Hän saattaa esimerkiksi pestä tuttipulloja tuntikausia varmistaakseen, että joka ainoa bakteeri häviää niistä. Äiti saattaa myös kylvettää lasta pöpöjen pelossa niin, että lapsen iho kärsii, tai kieltäytyä ottamasta vauvaa syliin, koska pelkää liikaa pudottavansa vauvan.

Synnytyksen jälkeinen masennus on paljolti puhuttu aihe, mutta synnytyksen jälkeinen pakko-oireinen häiriö ei ole niin tunnettu. Vaiva on kuitenkin olemassa, ja se voi aiheuttaa paljon vahinkoa sekä äidille että lapselle.

Psykologian professori Kiana Timpano Miamin yliopistosta kertoo, että suojelunhalu vastasyntynyttä kohtaan on luonnollista, mutta pakko-oireisessa häiriössä varuillaan oleminen menee liiallisuuksiin.

Pakko-oireinen äiti saattaa ahdistua omista ajatuksistaan niin paljon, että itseään rauhoittaakseen toistaa tiukasti tietynlaisia käyttäytymismalleja. Usein toistuvat käytösmallit voivat jäädä elämään ja hankaloittaa arkea hyvinkin nopeasti.

Pakko-oireinen häiriö on yleisempi kuin luullaan

Arviolta joka sadannella ihmisellä on jonkinasteinen pakko-oireinen häiriö. Synnytyksen jälkeen ongelma esiintyy noin 2-9 prosentilla tuoreista äideistä.

Synnytyksen jälkeisen pakko-oireisen häiriön alkuperää ei tiedetä, mutta aiemmin elämässään masennuksesta, ahdistuksesta ja pakko-oireista kärsineet naiset näyttävät olevan herkempiä sairastumaan synnytyksen jälkeen.

Ongelmaa voimistavat elämänmuutos lapsen syntymän johdosta, sekä erilaiset hormonaaliset ja psyykkiset muutokset.

Pakko-oireisen häiriön erottaa tavallisesta huolesta esimerkiksi se, että lasta kylvetettäessä normaali äiti saattaa pelätä hukuttavansa lapsensa vahingossa. Pakko-oireisella äidillä ajatus jääkin pyörimään päähän, kunnes äiti pelkää hysteerisesti todella hukuttavansa lapsen.

Toisinaan pakko-oireinen häiriö sotketaan toiseen tuoreiden äitien vakavaan ongelmaan, synnytyksen jälkeiseen psykoosiin. Psykoosissa äiti voi olla harhainen ja todella vahingoittaa lastaan, mutta pakko-oireisessa häiriössä lapsen vahingoittamisen riski on pieni.

Synnytyksen jälkeinen pakko-oireinen häiriö on kimurantti hoidettava. Kognitiivinen terapia, jossa opetetaan erilaista käyttäytymistä ongelmien kohdatessa ja ahdistavien ajatusten läpikäynnissä, voi olla avuksi.

Pakko-oireinen häiriö liittyy usein masennukseen, jolloin masennuslääkityksestä voi olla apua. Ennen kaikkea olisi tärkeää, että äiti pääsisi eroon ahdistavista ajatuksista.

Lähde: Health.msn.com

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi