Parisuhteessa tulee väistämättä eteen ristiriitoja ja haasteita, ja harva parisuhde on pelkkää auvoista onnea rakkauden alkuhuumaa lukuun ottamatta. Mutta jos pienet erimielisyydet kasvavat isoiksi ja molemmilla puolisoilla on jäänyt asioita hampaankoloon, voi yhdessä eläminen muodostua raskaaksi.
Pienistä asioista syntyy riitaa ja jatkuva riitely syö energiaa. Ristiriidat saattavat kasvaa suuriksi murheiksi, jotka alkavat hallita elämää ja ajattelua. Ero alkaa tuntua vahvalta vaihtoehdolta.
Rakkausklinikan perheneuvoja Pekka Puukko sanoo, että jos kummallakaan ei kuitenkaan ole periaatteellista halua erota, yrittää kannattaa. Hän neuvoo, millaisia asioita kannattaa pohtia.
Rakkausklinikka on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon neuvontapalvelu, jossa perheneuvojat vastaavat lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Julkaisemme uusia kysymyksiä ja vastauksia Rakkausklinikalla joka perjantai.
Parisuhteemme on raskas emmekä puhu samaa kieltä – joko minun pitäisi päästää irti?
Mistä tietää milloin on järkevää erota, eikä yrittää saada parisuhdetta toimivaksi? Meillä on 15 vuotta yhdessäoloa takana ja kolme alle 10-vuotiasta yhteistä lasta, ja asuntolaina sekä paljon ristiriitoja.
Fyysistä väkivaltaa, päihde- tai peliongelmaa ei ole, mutta muuten tuntuu raskaalta ja mietityttää, onko järkeä vielä yrittää.
Haluaisin jatkaa yhdessä, mutta mietin myös, milloin pitäisi osata päästää irti. Kummallakin on menneitä hampaankolossa ja erimielisyyttä siitä, miten jatkossa eletään.
Tuntuu, että emme osaa keskustella samalla kielelläkään. Silti, en halua erota, hävettäisi ja olisi outoa ja surullista olla yksinhuoltaja.
Perheneuvoja Pekka Puukko vastaa:
Suhteen päättäminen ja ero on aina valinta, silloinkin kun sitä tukee järkevät perusteet ja vahva kokemus siitä, että tekee oikean ratkaisun. Sellaista tilannetta, jossa ero näyttäytyy ainoana oikeana vaihtoehtona, elämässä tuskin tulee.
Sanonta ”päätettiin erota” tavoittaa jotain aivan olennaista eroratkaisusta.
On helppo vastata kysymykseesi, milloin on järkevää erota. On järkevää erota, jos parisuhteessa on väkivaltaa, päihdeongelmia tai vakavia mielenterveysongelmia, eikä niihin haluta hakea apua. Myös toistuva pettäminen voi olla tällainen syy. Muissa tilanteissa olisi usein järkevää yrittää saada parisuhde toimivaksi.
Millaisia korjausyrityksiä olette yrittäneet suhteellenne vuosien varrella tehdä? Oletteko istuneet alas ja keskustelleet rauhassa, mikä kummastakin tuntuu suhteessa edelleen hyvältä, ja mihin toivotte muutosta? Onko näistä toiveista rakennettu realistisia projekteja, joissa on tavoite, aikataulu ja arviointi?
Tai oletteko keskustelleet tilanteesta luotettavan ystäväperheen kanssa? Ehkä tilanne ei heidän näkökulmastaan näytä ollenkaan niin pahalta. Ehkä he löytävät siitä jotain tuttua?
Parisuhdeviikonloput ovat olleet monelle parille hyvä päänavaus keskinäisistä asioista puhumiseen, onko teillä kokemusta sellaisesta? Lopuksi, maassamme on iso joukko parisuhteen ja perhe-elämän ammattilaisia, joilla on kokemusta monenlaisista haasteista ja siitä, miten niistä selviydytään. Heidän puoleensakin voi kääntyä.
Kerrot että suhteessanne on kolme tärkeää syytä pysyä yhdessä. Lapset ovat hyvä syy laittaa parisuhde kuntoon. Perhe on lapselle elämän tärkein tuki ja turva, ja sen lisäksi lapsi oppii vanhemmiltaan, miten perheessä eletään.
Siksi sanon usein, että ei riitä, että lasten vuoksi pysytään yhdessä. Lasten vuoksi pitää yrittää laittaa parisuhde kuntoon, tarjota lapsille hyvä malli.
Et kovin paljon kerro, mikä tarkalleen ottaen on saanut sinut harkitsemaan eroa. ”Tuntuu, että emme osaa keskustella samalla kielelläkään” kuulostaa kommunikaatiovaikeuksilta tai vieraantumiselta, joka ei ole mitenkään tavatonta lapsiperhearjen keskellä.
Jos kummallakin on menneitä hampaankolossa, on hyvä, että tämä on jo tiedostettu. Loukkaantumiset ja pettymykset säilyvät mielessä pitkään, jos niistä ei päästä turvallisesti puhumaan. Ne saavat helposti suojautumaan uusilta pettymyksiltä siten, että vetäydytään kontaktista ja toisen läheisyydestä, jotta ei tulisi satutetuksi.
Tämä johtaa jatkuessaan väistämättä etääntymiseen. Nämä molemmat vaikuttavat toimintatavoilta, joissa puolisot voivat kehittyä ja muuttua.
Neljäs tärkeä syy yrittää yhdessä on, että et halua erota. Jos tämä on totta myös puolisosi kohdalla, paljon on tehtävissä parisuhteenne hyväksi.