Monissa parisuhteissa ja perheissä eletään nyt haasteellista aikaa. Miten sovitamme yhteen työt ja perheen, lasten koulunkäynnin ja samalla pidämme parisuhteesta huolta? Parisuhde vaatii jatkuvaa huolenpitoa ja toisen huomioon ottamista, ja poikkeustilanteessa hyvän vireen ylläpitäminen vaatii entistä enemmän ponnisteluja.
Ongelmien kanssa ei tarvitse painiskella yksin. Mieltä askarruttaviin asioihin kannattaa puuttua hyvissä ajoin, ennen kuin tilanne kulminoituu kriisiksi. Asioiden selvittely ulkopuolisen kanssa voi auttaa löytämään toisenlaisia tapoja ajatella, tuntea ja toimia sekä pääsemään eteenpäin vaikeasta elämänvaiheesta.
Ulkopuoliseen apuun kannattaa turvautua, jos parisuhde tuntuu olevan solmussa esimerkiksi uskottomuuden vuoksi, jos perheenjäsenten suhteet ovat muuten tulehtuneet, ette pysty puhumaan asioita selviksi tai perhettänne on kohdannut jonkinlainen kriisi.
– Ulkopuolisen ammattilaisen kautta omaan elämäntilanteeseen tulee etäisyyttä ja sen kautta voi löytyä uusia, omaa ja parisuhdetta tukevia näkökulmia, sanoo perheasioiden ja perheneuvonnan johtava asiantuntija Sari-Annika Pettinen Kirkkohallituksesta.
Tavallisesti ihmiset kaipaavat tukea erilaisiin parisuhteen ja perhe-elämän arkisiin kysymyksiin sekä kriiseihin.
– Tässä koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa kaivataan erityisesti tukea vanhemmuuteen, omaan hyvinvointiin sekä siihen, kuinka parisuhdetta voi hoitaa, kun koko perhe on samoissa tiloissa. Myös tunteiden hallintaan sekä käsittelyyn kaivataan tukea, Pettinen sanoo.
Lukijoiden kysymyksiin vastaavat perheneuvojat Nina Kauppinen ja Pekka Puukko taustajoukkoineen.
Nina Kauppiselle hienointa perheneuvonnassa on nähdä kuinka asiakkaat pääsevät eteenpäin parisuhteen jumitilanteista.
– Parhaimmillaan etäisyyden ja yksinäisyyden tilalle syntyy voimaannuttavaa läheisyyttä ja yhteyttä. Hallitsemattomien riitojen ja mykkäkoulun sijaan ihmiset oppivat tukeutumaan toisiinsa jakamalla tunteitaan ja tarpeitaan tavalla, jonka toinen pystyy vastaanottamaan, Kauppinen sanoo.
Hän muistuttaa, että parisuhteen hoitoon panostaminen on myös lapsille parasta.
– Muutoksen mahdollistuminen on minulle perheneuvojana myös palkitsevin ja motivoivin asia, jonka avulla jaksan erittäin tärkeää ja mielenkiintoista työtäni, Kauppinen sanoo.
Pekka Puukko on katsellut suomalaisten perhe-elämää perheneuvojan paikalta pitkään, ja hänellä rakkaus parien ja perheiden kanssa työskentelyyn on säilynyt vahvana.
– Sillä mitä arjessa tapahtuu, on suuri merkitys. Kirkon perheneuvojana olen saanut olla mukana kantamassa kuormia ja tuomassa toivoa ja helpottavia näkökulmia keskelle perheiden arkea. Tämä työ on aina tuntunut tärkeältä ja arvokkaalta, ja tunne on vain vahvistunut tänä poikkeuksellisena aikana, Pekka Puukko sanoo.
Perheneuvojia löytyy eri puolilta Suomea
Suomen evankelis-luterilainen kirkko on tehnyt perhe- ja parisuhdeneuvontaa jo vuosien ajan. Eri puolilla Suomea palvelee yli 160 ammattitaitoista perheneuvojaa, jotka ovat koulutettuja perheasioiden ja parisuhteen asiantuntijoita. Nyt palvelu toimii videovälitteisesti ja puhelimitse ja Rakkausklinikka vahvistaa sitä osaltaan verkossa.
Kun koronakriisi helpottaa ja tilanne normalisoituu, perheneuvojat ovat tavattavissa myös kasvotusten. Rakkausklinikka ja kirkon perheneuvontapalvelut ovat avoimia ja maksuttomia kaikille riippumatta siitä, oletko kirkon jäsen.
Rakkausklinikalla Suomen evankelis-luterilaisen kirkon perheneuvojat vastaavat kysymyksiin, joita voit lähettää täysin anonyymisti kysymyslomakkeen kautta.
Julkaisemme kysymyksiä ja vastauksia tällä kanavalla joka perjantai. Parisuhdeasioita käsitellään myös kahdessa blogissa, Rakkauden roihu ja Rakkauden ammattilaiset. Blogit löydät tästä alta.