Kauneus ja Terveys

Milloin on oikea aika muuttaa yhteen?

Milloin on oikea aika muuttaa yhteen?
Kun kahden kodin väliltä päädytään saman katon alle, voi eteen tulla myös ongelmia. Yhteen muuttaminen tuo usein mukanaan myös yhteentörmäyksiä. Kompromissien ja keskustelujen avulla yhteisen arjen saa kuitenkin sujumaan.
Julkaistu: 27.8.2013

Usein ajatellaan, että yhteen muuttavalla pariskunnalla tulisi olla takanaan tietty määrä seurusteluvuosia. Osa pareista kuitenkin muuttaa saman katon alle muutaman kuukauden seurustelun jälkeen, kun taas toiset asuvat erillään vielä vuosienkin päästä. Milloin on oikea aika muuttaa yhteen?

– Yhteenmuutolle ei ole olemassa mitään tiettyä, oikeaa aikaa. Saman katon alle päädytään monista erilaisista syistä – pelkän puhtaan yhdessäolon halun sijaan yhteinen koti saattaa perustua myös käytännöllisiin ja taloudellisiin kysymyksiin. Jotkut parit ovat pitkään yhdessä ennen yhteenmuuttoa, jotkut lyhyen ajan, eikä kumpikaan tapa ole sen huonompi tai parempi vaihtoehto. Onnistumiseen voi päästä monin tavoin, erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Maaret Kallio kannustaa.

Ihana kamala arki

Yhteenmuuton lähtökohdista ja seurusteluvuosien määrästä huolimatta yhteinen koti tuo mukanaan myös arjen – hyvine ja huonoine puolineen. Jos pariskunta muuttaa pian tapaamisen jälkeen saman katon alle, myös arki astuu suhteeseen nopeammin.

– Arki tulee parisuhteeseen yhteenmuuton kautta monella tapaa, mutta se ei välttämättä ole huono asia. Voi olla helpottavaa, kun tavaroiden kuljettaminen kahden kodin välillä loppuu. Ja jos on esimerkiksi väsynyt tai kipeä, on kumppani lähellä. Arki on siis myös myönteistä, Kallio huomauttaa. 

Arkiset asiat saattavat kuitenkin kiristää pariskunnan välejä, jos käsitykset esimerkiksi siisteyden tai raha-asioiden suhteen eivät kohtaa. Yhteenmuutto voi nostaa pintaan myös perinteitä omasta lapsuudenkodista. On tärkeää, että pariskunta löytää yhteisiä ratkaisuja siivouksen, taloudenhoidon, rahan ja ruuan suhteen. Saman katon alla kompromissit tulevat keskeisemmäksi.

Yhteinen koti, yhteiset säännöt

Usein yhteenmuuttoa edeltävät vierailut kumppanin luona. Täten monella on myös kokemuksia siitä, millainen kumppanin oma koti on ja miten siellä toimitaan. Omassa kodissa ollaan omilla ehdoilla, mutta on syytä muistaa, että yhteinen koti on molempien koti.

– Jos suhde on tuore, omia toiveitaan kodin sääntöjen ja elämisen suhteen voi olla vaikea esittää miellyttämishalun vuoksi. Molempien osapuolten on syytä muistaa, että vaikka kyseessä on omakin koti, se on samaan aikaan myös kumppanin koti. Pariskunnan on hyvä keskustella yhteisen kodin säännöistä, Kallio huomauttaa. 

Yhteenmuutto tuo mukanaan myös paljon arvaamattomia ja yllättäviä asioita. Ristiriitatilanteissa vetäytymisen ja nalkuttamisen sijaan tärkeintä on muistaa, että kyse on yhteisestä asiasta – pariskunnan tarkoitus on olla samalla puolella, ei vastakkain.

Muista oma aika

Kun useissa muissa Euroopan maissa vanhempien kanssa saatetaan asua pitkäänkin, Suomessa arvostetaan itsenäisyyttä ja yksinasumisen kokemusta. Kumppanin kanssa saman katon alla asuminen ei kuitenkaan tarkoita itsenäisyyden menettämistä, päinvastoin: sekä kumppanille että itselleen on osattava antaa myös omaa aikaa.

Yhteinen koti ei tarkoita sitä, että parin tulisi jatkuvasti viettää aikaa yhdessä.

– Sellaisilla pareilla, jotka asuvat eri osoitteissa tai ovat esimerkiksi etäsuhteessa, intohimon tiedetään säilyvän paremmin ja pidempään. Se ei tietenkään tarkoita sitä, että yhteenmuuttoa olisi siksi lykättävä. On kuitenkin syytä muistaa, että omaa tilaa, aikaa ja rauhaa on oikeus saada myös yhteisessä kodissa, Kallio toteaa.

Asiantuntijana psykoterapeutti ja erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Maaret Kallio.

Lue myös:

Kommentoi »