Terve.fi

Millaisessa ympäristössä lapsen luovuus kukkii?

Millaisessa ympäristössä lapsen luovuus kukkii?
Luovuus on
Julkaistu 26.10.2009

Luovuus on lahjakkuutta, yksi älykkyyden laji tai myötäsyntyinen jokaisen ihmisen ominaisuus. Näkökulmia on monia. Tutkimusta aiheesta on tehty vasta joitakin vuosikymmeniä. Ympäristö vaikuttaa luovuuden kehittymiseen.

Miten kotona oman lapsen luovuutta voidaan aktivoida tai edistää?

  1. Luovuuteen kannustavassa ympäristössä arvostetaan jokaista yksilönä. Kaikkien ei tarvitse kääntyä samaan tahtiin ja pukeutua kuten jonkun armeijan sotilaat. Itsenäiset ajattelijat, joka kodin konstapylkkeröt saavat tilaa.
  2. Kun lapsi tuntee olonsa turvalliseksi, hän uskaltaa kokeilla uutta, tuoda taipumuksiaan paremmin esille. Perusturvallisuuden tunne auttaa luomaan omaa polkua kotonakin.
  3. Luovuuden kehitys kaipaa sopivia haasteita. Tämä saattaa olla välillä hankalaa. Liian suuret haasteet lyövät lapsen lyttyyn, eikä hän ehkä enää uskalla koetella omien kykyjensä rajoja. Liian helpot nakit turhauttavat ja vievät mielenkiintoa itse asiasta. Kasvatuksessa keskitien löytäminen vaatii pientä pohdintaa, kokeiluja, yritystä ja erehdyksiäkin.
  4. Luovuus ei esiinny 45 minuutin tai muunkaan tiukkaan pakatun aikataulun jaksoissa. Se tarvitsee aikaa. Hetkiä, jolloin ei näytä tapahtuvan yhtään mitään. Hetkiä, jolloin homma etenee kelloon tuijottamatta.
  5. Vapaus synnyttää luovuutta. Se voi näkyä tavassa suhtautua uusiin ideoihin, työmuodoissa tai työskentelyn lopputuloksessa. Kuka sanoo, että lapsen piirustuksessa autolla täytyy olla neljä rengasta. Tai piirustus täytyy tehdä paperille. Tietysti jokainen, joka on siivonnut pienen Picasson hengen tuotteita pois olohuoneen tapeteista, toivoo, että luovuus kukkii ensi kerralla paperille
  6. Erehtyminen on inhimillistä. Sitä paitsi se on monesti edellytys sille, että hyviä uusia ja näkyviä lopputuloksia syntyy. Anna lapselle lupa olla erehtyväinen.
  7. Asioista voidaan olla eri mieltä. Perheen pään tahtoon pakolla taipuminen on välillä välttämätöntä. Kodin ilmapiiri voidaan siitä huolimatta luoda niin, että jokainen uskaltaa olla eri mieltä, asioista voidaan väitellä. Mielipiteiden ilmaus ei karista kenenkään ihmisarvoa.
  8. Avoimuus ideoille, ihmisille, ilmiöille maailmalle kuuluu luovuuden juuriin. Avoin uteliaisuus elämää kohtaan synnyttää maailmaan tiedettä, taidetta, uusia keinoja selviytyä.

Lue myös:

Kommentoi »