Miksi työ maistuu puulta?

Miksi työ maistuu puulta?
Psykologi ja organisaatiovalmentaja Ilona Rauhala on konkari työelämän ongelmien ratkaisemisessa. Hän neuvoo tuunaamaan vanhaa työtä ja opettelemaan jämäkkyyttä.
Julkaistu: 17.5.2018

Miten nauttisin työstäni enemmän? Onko unelmien työ aidan toisella puolella vai kenties nenäsi edessä? Mitä tehdä, kun työ kuormittaa liikaa? Minkälaisia henkisiä taitoja työelämä vaatii? Kuinka pistää hanttiin kiusaajalle? Olenko luuseri, jos menetän työni?

Psykologi ja valmentaja Ilona Rauhala on toiminut 17 vuotta yritysten ja organisaatioiden psykologisena valmentajana.

Nämä neljä neuvoa hän antaa kaikille, jotka haluavat voida työssään paremmin:

1. Tuunaa työtäsi

Se voi merkitä omien taitojen treenaamista, verkostoitumista työpaikan sisällä, työpisteen sisustamista, keskustelua esimiehen kanssa uusista työtehtävistä tai vaikka istuvampien työkenkien hankkimista. Joskus ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, vaan unelmien työ voi löytyä nykyisestä tehtävästä.

2. Opettele assertiivisuutta

Osaatko olla tarpeeksi jämäkkä omien rajojesi suhteen? Uskallatko sanoa ääneen, että sinulla on liikaa töitä? Kehtaatko ilmaista, ettei sinulle saa puhua ikävään sävyyn?

Yksi työelämän tärkeistä taidoista on assertiivisuus, joka merkitsee jämäkkää mutta asiallista tapaa pitää puoliaan ja huolehtia jaksamisestaan. Siitä on paljon hyötyä työpaikan ihmissuhteissa.

3. Huolehdi levosta

Jokainen meistä tarvitsee lepoa. Se on nyt yhä tärkeämpää nyt, kun työ hiipii vapaa-ajalle digitaalisten laitteiden kautta. Luo itsellesi toimiva rutiini, jolla pääset irtautumaan stressistä ja vaihtamaan aivosi vapaalle. Se voi olla vaikka juoksulenkki, hyvä ateria, kännykän laittaminen laatikkoon tai vaikka rentouttava saunahetki. Pidä huoli, että pääset nukkumaan ajoissa.

4. Jos kaipaat muutosta, selvitä faktat

Tahdotko irtisanoutua ja siirtyä uudelle alalle? Ensin on syytä selvittää, mitä se vaatii. Miten paljon rahaa tarvitset, mitä koulutusta on tarjolla, minkälaiset ovat työmarkkinat? Mitä voit tehdä, jos et heti menesty? Juttele asiasta muiden samankaltaisen elämänmuutoksen tehneiden kanssa. Hyvin suunniteltu irtiotto on parempi vaihtoehto kuin laskuvarjohyppy tyhjyyteen.

Kommentoi »