Kauneus & Terveys

Miksi seksi ei enää kiinnosta?


Miksi hyvä suhde sammuu seksin puutteeseen? Hae apua, jos haluttomuus on jatkunut kuusi kuukautta.
Kuvat Fotolia

Suhteen alussa seksitahdin määrää se, kumpi ­haluaa enemmän.

− Tahtipuikko siirtyy suhteen edetessä sille,­ joka haluaa vähemmän. Halujen eriparisuus selviää yleensä vasta parin vuoden jälkeen, ­toteaa Väestö­liiton kliininen seksologi Tarja Santalahti.

Muutaman vuoden takaisen Halut jäissä -tutkimuksen mukaan haluttomuus ei ole harvinaista. Santalahti tosin ­puhuu mieluummin seksuaalisen halun puutteesta. Harvoin kumpikaan on tyystin ­haluton, toista seksi vain ­innostaa selvästi vähemmän.

Tutkimuksen mukaan liki puolet naisista kokee aika ajoin, ettei seksi kiinnosta.­ Ilmiö on yhtä yleinen nuorilla­ kuin jo vähän vanhemmillakin naisilla.

− Myös nuoret kärsivät stressistä. Se heijastuu seksielämään ja vie energiaa. Nuori nainen ­etsii vielä ­itseään, on epävarma, eikä välttämättä koe suhdetta turvallisena.­

Vaikka halun puute on yleistynyt, osasyy voi olla se, ettei asia ole enää tabu.

− Nykyään uskalletaan etsiä keinoja ­ongelman ratkaisemiseksi­ ja hakea apua.

Lue myös: Voita seksin suorituspaineet 

Saman peiton alle

Kun suhteeseen tulee lapsi, moni­ äiti alkaa elää vauvalleen. Kun hellyyttä saa tarpeeksi lapseltaan, puoliso saattaa unohtua.

– Halu voi herätä uudelleen vasta­ kuukausien, jopa yli vuoden kuluttua. Suhteen kannalta­ olisi tärkeää, että nainen jaksaisi kömpiä silloin tällöin miehen peiton alle. ­Läheisyyden ja hellyyden vaaliminen kasvattaa me-henkeä, kertoo lääkäri ja seksologi­ Mia Venhola.

Usein ongelmat keskittyvät niin kutsuttuihin ruuhkavuosiin. FINSEX-tutkimuksen mukaan yhdyntöjen määrät vähenivät 2000-luvulla pariskunnilla,­ joiden voimat kuluivat lastenhoitoon ja uran luomiseen. Naisten seksi-­into lopahtaa huomattavasti­ useammin kuin miesten.

Miksi välttelet seksiä?

Aikaisemmilla­ kokemuksilla on vaikutusta siihen, miten seksiin suhtautuu nyt. Makuuhuoneeseen hiipivät myös menneisyyden traumat ja huono itsetunto.

− Välttämisreaktio voi joillakin olla hyvin voimakas. Kannattaa kuulostella välttelyyn ohjaavia ajatuksia ja yrittää muuttaa niitä. Seksuaalisuus on liima, joka lujittaa ­parisuhdetta. Se on yksi onnellisuuden mittareista,­ ­korostaa Santalahti.

Seksi myös luo uskollisuutta, lisää kiintymystä, rentouttaa ja tuo energiaa. Intiimissä suhteessa tunteidenkin jakaminen on turvallista.

Lue myös: Näin saat toiveitasi vastaavaa seksiä

Seksiin kannattaa suostua

Santalahti on havainnut työssään, ettei seksiin suostuminen vahingoita suhdetta, jos suhde on muuten kunnossa.­ Venhola puolestaan muistuttaa, että halu voi myös herätä­ ­­intiimin hetken aikana, kunhan kumppaneilla on yhteiset säännöt: ajatus edetä hitaasti ja tunnustellen ja lupa ­lopettaa, jos siltä tuntuu.

− Jokainen voisi rohkaistua kertomaan toiveistaan, sillä­ arvailu ja puhumattomuus eivät kuulu parivuoteeseen, muistuttaa Venhola.

Sängyssä on syytä kertoa, jos seksi sattuu tai tuntuu ­pahalta. Esimerkiksi yhdyntäkivuista,­ lääkkeistä ja sairauk­sista johtuvaa ­haluttomuutta voidaan hoitaa.

Lue myös: Näin tunnet olosi seksikkääksi

Älä kärsi pitkään haluttomuudesta

Haluttomuudesta ei kannata kärsiä puolta­ vuotta kauempaa.

− Suhteen dynamiikka alkaa muuttua ja riidat alkavat. Useimmiten mies turhautuu ja kokee olevansa sängyssä­ tumpelo. Syyttely vaurioittaa suhdetta vähitellen, Santalahti toteaa.

Venholan mukaan mies saattaa kokea mustasukkaisuutta­ hellyyttä saavista lapsista. Hän voi myös kuvitella, että kumppanilla on joku toinen.

Nainen voi ajatella, ­ettei hän ole tarpeeksi kiinnostava­ tai arvostettu, jos arjen pienet hellyydenosoitukset puuttuvat kokonaan. Naisellisuuskin kaipaa aika ajoin pönkittämistä.

Haluttoman kumppanin loputon ymmärtäminen ei ole Santalahden mukaan ratkaisu. Kadonneen intohimon metsästys on ­yhteinen asia.

− Seksuaalisen halun puute voi johtaa eroon. Tutkimuksen mukaan liki 15 prosenttia päätyy eri teille. Jos he ­hakisivat apua terapiasta, uskoisin, että ainakin puolet pareista jatkaisi yhdessäoloa onnellisena, ­Santalahti pohtii.

Lue myös

Testaa, millainen rakastelija olet

Osaatko seksiviestitellä?

Onko syy hormoneissa, kun seksi ei kiinnosta?

Julkaistu: 28.12.2016