Hyvinvointi

Mikä on oikea määrä seksiä?

Vain keski-ikäiset miehet harrastavat seksiä enemmän kuin aiemmin, kertoo Väestöliiton Finsex-tutkimus 2015.

Teksti Marjo Ehn
Kuvat Fotolia
29.2.2016

Seksuaalisuus on ihmisen herkintä, intiimeintä ja yksityisintä aluetta. Olemme kaikista hauraimpia tämän ytimemme kanssa. Vastauksia intiimeihin kysymyksiin haetaan helposti itsen ja parisuhteen ulkopuolelta.

Siksi olemme myös herkkiä kuulemaan, mitä muut ovat mieltä. Kun luemme tutkimustuloksia seksikäyttäytymisestä, se on peili omaan seksuaaliseen elämäämme. Tilastojen edessä olemme paljaita ja koemme helposti, että emme ole riittävän hyviä alueella, joka syvimmiltään määrittää meidät ihmisinä ja kumppaneina.  

Lue myös: Tämä saattaa olla naisten suurin seksiongelma

Seksuaalinen suhde hoitaa

Seksuaalisuus on energiaa, joka hoitaa. Se hoitaa syvimmillään tarvettamme kiintymiseen. Ja useille seksuaalinen suhde on henkinen suhde, jossa on tärkeä, luovuttamaton, fyysinen ulottuvuus.

Jos kumppaneilla ei ole kykyä kohdata toisiaan, seksistä tulee herkästi panoa ja pornoa. Ne ovat myös ok, mutta ainoina fyysisen läheisyyden muotoina ne jättävät lopulta yksinäiseksi.

Seksi ei ole harrastus siinä merkityksessä, jonka yleensä ymmärrämme harrastuksena. Rakastellaksemme tai harjoittaaksemme seksiä, tarvitsemme usein muutakin kuin seksiin ryhtymisen. Ellei näin olisi, seksikertojen määrät tutkimuksessa olisivat varmasti korkeammat.

Lue myös: Tämä jokaisen naisen pitäisi tietää seksistä

Haluaisitko haluta?

Seksi ei ole kuin pyörällä ajaminen, jonka kerran opittuaan hallitsee aina. Seksuaaliset tarpeet muuttuvat elämänkaaressa. Itseä ja kumppania kannattaa opiskella.

Finsex-tutkimuksen mukaan eniten seksiä harrastavat ne, jotka eivät asu yhdessä. Suhteen arkipäiväistyminen vie usein seksihaluja; kun toinen on aina siinä ja aina saatavilla, arkiset asiat ajavat helposti kumppanin ohi. Parisuhteessa on hyvä luoda tilanteita, joissa kumppania voi myös kaivata ja ajatella etäältä.

Lue myös: Kannattaisiko pitää seksitauko?

Hyvistä asioista ihana valmiustila

Ihan parasta on se, ettei oikeaa seksin määrää ole olemassakaan.

Kun suhteen osapuolet tekevät suhteessa hyviä asioita, niin henkisesti kuin fyysisesti, heidän välilleen syntyy herkemmin hyvältä tuntuva valmiustila. Se on tila, jossa on helppo tilanteen mukaan mennä lähelle, rakastella aistikkaasti tai panna villisti – tai olla ilman seksiä. Se on suhteessa olemista, joka on ainutlaatuista ja riittävää heille.

Rakastelujen määrä korreloi onnellisuuden kanssa, mutta se ei ole koko totuus. Totuus on jokaisessa suhteessa niiden ihmisten välillä, jotka siinä ovat toistensa kanssa. Seksuaalinen elämä on yksityistä. Se ei kuulu muille.

Kirjoittaja on pari- ja seksuaaliterapeutti Marjo Ehn.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi