Kauneus & Terveys

Mikä kampaamotuotteissa maksaa?

Mikä kampaamotuotteissa maksaa?

Suurin ero kampaamotuotteissa ja markettien hiustuotteissa on hinta. Tunnistaako hyvän hiustuotteen suoraan hintalapusta?
Teksti Jessica Poutiainen
Kuvat iStock
Mainos

Pohditko sinäkin sitä, pitäisikö hiustuotteet ostaa hiustuotteensa kampaamosta vai marketista? Mikä kampaamotuotteissa maksaa? Voisiko samaa tuotetta saada halvemmalla marketista?

Monet ajattelevat, että markettien hiustuotteet tehoaisivat huonommin kuin kampaamotuotteet.

- Kampaamotuotteissa ei välttämättä käytetä yhtään sen kalliimpia tai parempia raaka-aineita kuin päivittäispuolen tuotteissa. Päivittäispuolen tuotteista voi löytyä ihan yhtä hyviä tuotteita, sanoo kemiasta maisterin tutkinnon suorittanut kauneudenhoitoalan lehtori Ritva Kurimo.

PITÄÄKÖ SILIKONEJA VÄLTTÄÄ?

Yksi uskomus on, että päivittäistavarapuolen tuotteet sisältäisivät enemmän silikoneja kuin kampaamotuotteet. Nykyään monet haluavat välttää silikoneja, koska niiden uskotaan olevan haitaksi tai kertyvän hiukseen.

- Silikonit ovat paljon kosmetiikkatuotteissa käytetty tuoteryhmä, joten en usko, että niitä käytetään päivittäispuolen tuotteissa sen enempää. Monien pelko silikoneja kohtaan pohjautuu varmasti 1980–1990-luvulta, jolloin silikonit jäivät kiinni hiuspohjaan ja hiuksiin, kertoo Kurimo.

Lue myös: Nämä hiustuotteet jokainen nainen tarvitsee

Teknologia on kehittynyt paljon ja silikonit eivät ole enää samanlaisia kuin vuosikymmeniä sitten.  

- Nykyisin silikonit ovat kevyitä ja lähtevät helposti pois hiuksesta. Vahvat silikoniöljyt ovatkin hyvin raskaita hiukselle, mutta usein hiustuotteissa käytetään silikonijohdannaisia, joihin yhdistetään muita raaka-aineita. Toki silikonit voivat tietyllä tapaa kerrostua hiukseen, mutta nykyään pestään hiuksia usein. Kun pesee hiukset hyvin sampoolla, silikonit eivät ehdi kerrostua hiukseen. Ainoa haitta mielestäni silikoneista on luonnon kannalta, sillä ne hajoavat huonosti luontoon, Kurimo toteaa.

AINESOSALUETTELO EI PALJASTA KAIKKEA HIUSTUOTTEESTA

Tuotteiden ainesosaluettelon perusteella ei voida suoraan sanoa, mikä tuote on hyvä ja mikä huono. Samanniminen ainesosa kahdessa eri tuotteessa ei myöskään tarkoita sitä, että laatu olisi sama.

- Sama INCI-nimi tuotteissa voi kuitenkin erota laadussa ja pitoisuuksissa, koska sitä ei ainesosaluettelosta voi nähdä, kertoo Schwarzkopf Professional – ASK Academy Manager Susanna Lindqvist.

On siis raaka-ainevalmistajasta kiinni, miten puhtaita ja laadukkaita raaka-aineita he valmistavat. Raaka-aineen laatu ja pitoisuus tuotteessa vaikuttavat automaattisesti myös tuotteen hintaan.

Lue myös: Tarkista, pesetkö hiukset oikein

KOSMETIIKAN HINTAAN VAIKUTTAA TUOTEKEHITYS

Tuotteen hinta on monen tekijän summa. Siihen liittyy monia asioita, joita ei ehkä tulisi edes ajatelleeksi. Ylellinen pakkaus tai pullon erikoinen muotoilu saattaa nostaa tuotteen hintaa.

- Kosmetiikkatuotteen hinta määräytyy sen mukaan, minkälainen koko tuotekehitysprosessi on. Siihen vaikuttavat tuotekehityksen kustannukset, tuotanto, raaka-aineet, ekologisuus sekä mainonta-, markkinointi- ja pakkauskustannukset. Jos tiedetään jo valmiiksi, että kyseessä on kampaamotuote, voidaan tuotekehitys tehdä tarkemmin. Se voi sisältää enemmän tuotetutkimusta ja –testaamista kuin halvempi tuote, sanoo Kurimo.

- Kampaamotuotteen hinnassa näkyy myös kampaajan konsultaatio sekä tuotteiden menekki, sillä suuret määrät tuotteita on halvempi teettää, sanoo Lindqvist.

Lue myös: Parhaat alle 10 euron hiustuotteet

OSA RAAKA-AINEISTA ON KALLIITA

Tietyt raaka-aineet ovat kalliimpia kuin toiset. Niiden hintaan vaikuttavat myös ostomäärät, sillä isomman määrän raaka-ainetta saa suhteessa halvemmalla kilohinnalla kuin pienen määrän.

- Esimerkiksi sulfaatittomassa sampoossa saatetaan käytetään hyvin kallista raaka-ainetta perinteisen natriumlauryylieetterisulfaatin eli tuotenimeltään sodium laureth sulfaten sijasta, kertoo Lindqvist.

ANNA KAMPAAJAN AUTTAA TUOTTEEN VALINNASSA

Kampaajan konsultaatio on tärkeää oikean tuotteen valinnassa, sillä näin saat todennäköisimmin oikean tuotteen, joka sopii juuri sinulle.

- Kampaajalla käynti on aina kokonaisvaltainen palvelu. Kampaaja osaa huomioida hiustesi laadun, hiusten ja hiuspohjan kunnon sekä valita juuri oikeat sinulle sopivat hoitotuotteet. Ajattele, että ostat kaksi halvempaa tuotetta marketista, jotka eivät toimi omassa hiuksessasi ollenkaan. Hyödyllisempää on, että ostat yhden hyvän ja toimivan tuotteen kampaajan suosittelemana. Se saattaa olla hieman kalliimpi, mutta toimii hiuksissasi todennäköisesti paremmin, summaa Lindqvist.

Lue myös: Nämä ovat Suomen parhaat kampaamot

KALLIS TUOTE EI TAKAA TOIMIVUUTTA

- Kaikki ei sovi kaikille. Osa tykkää tuoksusta tai tuotteen tuomasta fiiliksestä. Kampaamotuotteissa on ehkä enemmän yksilöityjä tuotteita erilaisiin hiuksiin ja tarpeisiin. Päivittäistavarakaupan tuotteissa näkee enemmän laajempia ”all-in-one”-tuotteita. Monessa päivittäistavarapuolen hiustuotteessa lukee usein ”korjaava”. Se ei oikeastaan kerro mitään, pohtii Lindqvist.

On jokaisen henkilökohtainen valinta, mitä tuotteita ostaa. Valinta syntyy usein oman rahatilanteen mukaan ja sen, mitä asioita itse tuotteessa arvostaa. 

- Kalliimpi tuote ei koskaan takaa sitä, että tuote toimisi kaikilla. Oikea tuote selviää oikeastaan vain kokeilemalla. Hinnan lisäksi kuluttajan kannattaa ottaa huomioon myös yrityksen omat arvot sekä vastuullisuus, ekologisuus ja eettisyys, toteaa Kurimo.

Lue myös: Paljonko olet valmis maksamaan kampaamokäynnistä?

Susannan Lindqvistin vinkit oikean tuotteen löytämiseen:

  • Opettele lukemaan ainesosaluetteloa, jos olet allerginen jollekin aineelle tai haluat välttää jotain raaka-ainetta.
  • Ole kriittinen tuoteselosteiden käännösten suhteen. Kannattaa lukea tuoteseloste suomen lisäksi myös englanniksi.
  • Mieti, mitä käsittelyjä hiuksessasi on, minkä tyyppinen tuote sinulle voisi sopia ja mitä haluat tuotteelta.
  • Kokeile, haistele, tunnustele!

Lue myös:

Näin valitset oikean hoitotuotteet hiuksillesi

Kolme vuotta ilman sampoota

Nämä ovat kosmetiikan parhaat verkkokaupat

Julkaistu: 7.11.2016