Varhaisissa ihmissuhteissa – jo raskausaikana – aletaan rakentaa meidän perusturvallisuuden tunnettamme. Kiintymyssuhde, joka syntyy lapsuudessa, on mielenterveytemme koti.
– Se, että lapsi kokee olevansa rakas, tärkeä ihminen, on perusta sille, miten hänen itsetuntonsa lähtee kehittymään, sanoo Terveystalon johtava psykologi Tuija Turunen.
Lapsen tasapainoinen kasvu turvataan perheen vanhempien mielen hyvinvoinnilla. Se, millaiseen tunneilmapiiriin lapsi syntyy, määräytyy sen hetkisen tilanteen lisäksi jo ajasta ennen odotusaikaa.
– Uuden pienen ihmisen kokemukseen vaikuttaa se, millaiset tunteiden käsittelymallit vanhemmat ovat omaksuneet omissa kiintymyssuhteissaan ja miten he ovat oppineet tunnistamaan ja ilmaisemaan tunteitaan.
Vanhempien tunnetaitojen hallinta onkin perheen turvallisuuden moottori. Lisäksi odottavan äidin ja vauvan verenkierto ja hormonitoiminta ovat samat ja äidin kokemukset ovat näin osittain myös lapsen kokemuksia. Jos vanhemmilla on raskausaikana erityistä huolta tai elämässä on aiemmin ollut menetyskokemuksia, niistä kannattaa puhua asiantuntijan kanssa.
Huipputärkeät ensimmäiset 14 vuotta
Suurin osa vakavista mielenterveyden häiriöistä alkaa lapsuudessa ja nuoruudessa ennen 14 vuoden ikää. Siksikin turvallinen kasvuympäristö on äärimmäisen tärkeä.
– Lapsuuden vastoinkäymiset saattavat vaikuttaa monella eri tavalla mielenterveyteen ja muuhun sairastuvuuteen. On tärkeää, että mahdollisimman moni lapsi kiintyisi turvallisesti ja saisi elää sellaisessa ilmapiirissä, jossa kaikenlaisia tunteita saa ilmaista.
Mutta vaikka tunnetaitojen maailmaan sukelletaan jo kohdussa, niitä ei ole koskaan liian myöhäistä opetella lisää.