Hyvinvointi

Meditaation alkeet

Meditaatio on mielentila, joka on aina mukanasi. Tästä syystä tie meditatiiviseen mielentilaan ei onnistu suorittamalla.

Teksti Jaan-Erik Arnia
Kuvat Thinkstock
14.9.2012 | Päivitetty 17.11.2023

Meditaatio ei auta stressiin, eikä se myöskään auta mielenhallinnassa. Tämä on fakta silloin, kun meditaatiota suoritetaan. Yleensä meditaatiosta kiinnostutaan sen välineellisten arvojen vuoksi, kuten terveysvaikutusten tai sen mielenhallintaa edistävien vaikutusten vuoksi. Tärkeintä kuitenkin on kyky erottaa ylipäätään, milloin suoritat jotakin ja milloin teet jotakin, kun aidosti haluat tehdä niin.

Tämä sääntö pätee erityisesti läsnäolon taitoon, eli meditatiiviseen mielentilaan. Tämä mielentila ei ole riippuvainen paikasta, ajasta, toiminnasta, eli siitä istutko vai käveletkö meditoidaksesi tai suuntauksesta, kuten vaikkapa buddhalaisuudesta.

Meditaatio itsessään on mielentila, joka on aina mukanasi. Tie meditatiiviseen mielentilaan ei onnistu suorittamalla. Silloin painat jarrua kaasu pohjassa; mielesi ja kehosi tajuavat tämän ristiriidan kauan ennen kuin edes istut meditoidaksesi.

Meditaatio on mielenasenne

Suurin osa meditatiivista mielenasennetta tapahtuu itse asiassa ennen meditaatiota. Se on oman mielentilan huomaamista; sitä että suoritatko vai sisimmässäsi haluat istua alas ja olla. Vain olla.

Jos mielesi laskee aikaa tai pakottautuu mietiskelemään osana rutiinia ja siten osana suoritusta, meditaatiokirjallisuudessa esitetty aistikas tuulahdus avoimesta ikkunasta spontaania valaistumista ennen, antaa odotuttaa itseään kärsivällisyytesi rajojen äärille ja reilusti niiden yli.

Meditaatio on aina läsnä, kun kirjoitat, istut ajamaan autoa, urheilet, kuuntelet ystävääsi tai saunot. Se on läsnä silloin, kun tunnet näppäinten kosketuksen sormiesi alla ja ajatustesi virtaavan vaivattomasti ruudulle. Saattaisi tuntua, että ‘soittaisit’ näppäinten kautta tekstin eloon.

Lue myös: Mitä hyötyä on optimistisuudesta?

Meditaatio on…

Meditaatio on läsnä, kun tunnet auton ratin liikkeet myötäilevät tien pintaa ja rasahdukset ja kolahdukset tiessä huminoineen saa sinut keskittymään maisemaan, olemaan yhtä auton, liikenteen ja liikkeen kanssa.

Meditaatio on läsnä, kun pyöräillessäsi hiki valuu niskaasi pitkin ja tunnet keuhkojesi täyttyvän raittiista ilmasta kehosi työskennellessä ylämäkeen joka solulla siirtäen voimaa polkimista takapyörään ja jonka vastavoiman tunnet pyörän sarvissa.

Meditaatio on läsnä kun avaat sydämesi ystäväsi sanoille, kuuntelet nyansseja, katsot hänen ilmeitään, etkä kuule omia ajatuksiasi vaan kuljeskelet ystäväsi tarinan aalloilla hetki hetkeltä syvemmin ja läsnä olevammin.

Lue myös: Näin kehität itsetuntoasi

Meditointi tässä ja nyt

Meditaatio on läsnä, kun istut saunassa. Lämpö tunnustelee ihoasi. Saatat kuulla tulen rapsahtelun kiuakassa, haistaa kevyesti savun ja katsoa ulos huojuvien puiden iltaan. Kaikki tapahtuu samaan aikaan, eikä ole selvää eroa lämmön, tulen, ilmassa viipyilevän lämpimän kosteuden tai ulkona olevien puiden ja sinun välillä. Et ole tarkkaan ottaen missään, olet läsnä ja siten kaikkialla. Tässä ja nyt. Olet.

Puut ulkona liikkuvat hiljalleen.

Avaat ikkunan.

Aistikas tuuli puhaltaa.

Tätä on meditaatio.

Kirjoittaja on filosofi ja LCF life coach.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi