Terve.fi

Makuuasento ei vaikuta aivoinfarktipotilaan ennusteeseen

Makuuasento ei vaikuta aivoinfarktipotilaan ennusteeseen

Suomessa aivoinfarktiin sairastuu joka vuosi noin 17 000 ihmistä. Makuuasennolla ei tuoreen tutkimuksen mukaan näyttäisi olevan vaikutusta toipumisessa. [node:summary]
Mainos

Makuuasennon on joidenkin tutkimusten perusteella ajateltu vaikuttavan aivoinfarktipotilaan aivojen hapensaantiin ja sitä kautta myös ennusteeseen, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan asennolla ei todennäköisesti ole suurtakaan vaikutusta.

Tutkimuksessa eroja ei havaittu ainakaan verrattuna lievään kohoasentoon, jossa potilaan päätä nostetaan sairaalasängyn tai tyynyjen avulla.

Potilaiden asento ei tulosten mukaan vaikuttanut siihen, miten hyvin potilaat toipuivat kolmen kuukauden sisällä sairastumisesta. Makuuasento ei vaikuttanut myöskään kuolleisuuteen eikä keuhkokuumeiden tai muiden vakavien komplikaatioiden todennäköisyyteen.

Tutkimukseen osallistui 11 000 aivoverenkiertohäiriöön sairastunutta potilasta yhdeksästä eri maasta. Tapauksista 85 prosenttia oli aivoinfarkteja. Potilaat satunnaistettiin joko täysmakuuseen tai puoli-istuvaan makuuasentoon heti sairaalaan tulon jälkeen. Potilaat pysyivät pääosin samassa asennossa vuorokauden ajan.

Suomessa aivoinfarktiin sairastuu noin 17 000 henkilöä joka vuosi. Lisäksi noin 7 000 sairastuu aivoverenvuotoon.

Tulokset julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.

Lähde:

New England Journal of Medicine -lehti

Lue lisää:

Aivohalvaus (aivoinfarkti): Tunnista oireet ajoissa PIAN-muistisäännön avulla

Hedelmät ja kasvikset vähentävät aivohalvauksia joka maassa

Aivoinfarkti: Hätäkeskukseen soitetaan usein liian myöhään

Julkaistu: 13.7.2017