Treeni ja ravinto

Makkara mahdollisesti myös diabeteksen riskitekijä

Paljon makkaraa ja muita prosessoituja lihatuotteita syövät naiset saattavat sairastua aikuistyypin diabetekseen ruokavalionsa takia. Ranskalaistutkijat pitävät mahdollisena, että yhteys johtuu prosessoitujen lihojen suuresta nitraatti- ja suolapitoisuudesta.

19.1.2012 Terve.fi

Ranskalaisten tulokset perustuvat 66 000 terveen naisen ruokavalio- ja terveystietoihin, jotka kerättiin vuosina 1993-2007. Keskimäärin kuusitoistavuotisen seurannan aikana 1 400 naista sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Riski sairastua diabetekseen oli tulosten perusteella noin kolmanneksen suurempi naisilla, jotka söivät prosessoitua lihaa vähintään viidesti viikossa kuin naisilla, joille liha maistui harvemmin kuin kerran viikossa. Suurkuluttajat söivät prosessoitua lihaa keskimäärin 40 grammaa päivittäin.

Diabetes Care lehden julkaisemat tulokset ovat linjassa aiempien havaintojen kanssa. Lihapainotteinen ruokavalio on yhdistetty muun muassa ja verisuonitaudit – Poliklinikka.fi" href=“http://www.poliklinikka.fi/sydan-_ja_verisuonitaudit/” target="_blank">sydän- ja verisuonitauteihin, aivohalvauksiin ja moniin syöpiin. Yleensä riskit ovat rajoittuneet prosessoituihin lihavalmisteisiin.

Suomalaiset syövät lihaa keskimäärin 1,5 kiloa viikossa. Kulutus on kaksinkertaistunut viidessäkymmenessä vuodessa.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Diabetes Care 2012

Copyright Duodecim 2011

Lue lisää:

Lääkärikirja: AivohalvausLääkärikirja: Diabetes, tyyppi 2Artikkeli: Aikuistyypin diabetes – vakava valtimosairausAmmattilaisille: Punainen liha ja makkara kohottavat paksu- ja peräsuolen syövän riskiä

Arkistosta poimittua:

Makkarat aivohalvausriski myös miehille

Makkaran syöminen lisää naisten aivoinfarktiriskiä

Päivittäinen makkaran syönti riskeeraa syövälle

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt