
Mahtavat munkit ja ihanat marja-sitruunatahnatartaletit
Suut makiaksi, mutta terveellisin aineksin. Ota kaksi mahtavaa reseptiä tästä ja kokeile!
Spelttimunkit
(Noin 40 kpl, valmistusaika 3 h)Taikina5 dl maitoa50 g hiivaa2 munaa2 dl ruokokidesokeria2 tl suolaa1 rkl kardemummaanoin 8 dl puolikarkeita spelttijauhoja (täysjyvä)noin 8 dl ydinspelttijauhoja (erikoishienojauho)150 g voitaUppopaistamiseen1 l rypsiöljyäPäälleluomuruokosokeriaTee näin1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon (37).2. Sekoita joukkoon munat, sokeri, suola ja kardemumma.3. Alusta jauhot taikinaan. Lisää loppuvaiheessa pehmeä tai sulatettu voi.4. Anna taikinan kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.5. Leivo taikinasta pikkupullia. Laita pullat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille kohoamaan.6. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa (180 astetta). Kokeile öljyn lämpötilaa pudottamalla öljyyn leipäpala. Jos leipä tulee kauniinruskeaksi 1–2 minuutissa, öljy on sopivan kuumaa.7. Laita pari munkkia kerrallaan paistumaan, käännä paistamisen aikana.8. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.9. Kääntele lämpimät munkit sokerissa lautasella.
Marja-sitruunatahnatartaletit
(6 kpl, Valmistusaika 45 min + 1 h 20 min kylmässä), Gluteeniton1 ¼ dl ruskeita riisijauhoja¾ dl hirssijauhoja½ dl mantelijauhoja1 rkl luomuruokosokeria¼ tl suolaa110 g suolaamatonta voita6 rkl kylmää vettäSitruunatahna2 sitruunaa2 dl sokeria2 munaa50 g voita1 dl kermaaPäälletuoreita mansikoitaTee näin1. Sekoita kulhossa riisi-, hirssi- ja mantelijauhot, sokeri ja suola. Nypi kuutioitu voi jauhojen kanssa ryynimäiseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasainen taikina.2. Vaivaa taikinaa pari kertaa ja tee pallo. Kääri se kelmuun ja laita kylmään tunniksi.3. Jaa taikina kuuteen osaan. Painele taikina tartalettivuokien pohjalle ja reilusti reunoille. Laita kylmään kovettumaan 20 minuutiksi.4. Kuumenna uuni 190 asteeseen. Pistele taikinapohjiin haarukalla reikiä. Paista tartaletit kullanruskeiksi uunin keskitasolla 15–20 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä.5. Tee kiisseli.6. Laita kattilaan sitruunamehu, sokeri ja munat. Anna paksuuntua miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Älä anna kiehahtaa. Siirrä kiisseli sivuun ja anna jäähtyä hetken.7. Sekoita kuutioitu voi tahnan joukkoon. Laita kylmään.8. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää viilentyneen sitruunatahnan joukkoon.9. Lusikoi täytettä pohjalle ja koristele mansikkaviipaleilla.