Terve.fi

Luut lujaksi – estä murtumat

Luut lujaksi – estä murtumat
Maailman osteoporoosipäivää vietetään 20.10. Suomen Osteoporoosiliitto ry kampanjoi teemalla ”Luut lujaksi – estä murtumat”.
Julkaistu: 14.10.2009

Maailman osteoporoosipäivänä liitto järjestää useilla paikkakunnilla yleisöluentoja.

Osteoporoosi on luuston sairaus, jossa luun heikentyminen altistaa murtumalle. Joka vuosi Suomessa tapahtuu 35–40 000 murtumaa, joiden syynä on osteoporoosi tai sitä edeltävä osteopenia.

– Terve luu ei murru sellaisessa tilanteissa kuin osteoporoottinen ja osteopeeninen luu, toteaa Olli Simonen, Suomen Osteoporoosiliiton puheenjohtaja, erikoislääkäri.

Tällä hetkellä useampi kuin joka kolmas (40 %) 50 vuotta täyttänyt suomalainen nainen ja joka seitsemäs (14 %) 50 vuotta täyttänyt suomalainen mies saa vähintään yhden osteoporoottisen murtuman myöhemmän elämänsä aikana – kun mitään ei tehdä, toteaa Simonen.

Suomessa osteoporoosia sairastaa n 400 000 suomalaista ja n 400 000 muuta suomalaista sairastaa osteopeniaa, osteoporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa. Osteoporoosi on kansantauti ja siten verrattavissa aikuistyypin diabetekseen, sepelvaltimotautiin, korkeaan kolesteroliin ja verenpainetautiin

D-vitamiinin puute keskeisin riskitekijä

Suomen Osteoporoosiliitto on laatinut vuosille 2009–2012 kansallisen toimenpideohjelman ” osteoporoosin ja kaatuilun aiheuttamien murtumien ehkäisyn, tutkimuksen, hoidon ja kuntoutuksen kehittämisestä”. – Ohjelman suositusten toimeenpanolla voidaan hyvinkin lyhyellä aikataululla jopa puolittaa nykyinen vuotuisten murtuminen määrä – jos halutaan, sanoo Simonen.

Osteoporoosin keskeisimmät riskitekijät Suomessa ovat D-vitamiinin puute, liikunnan vähäisyys ja tupakointi.

D-vitamiini on hormoni, jota valmistuu ihossa auringon säteilyn vaikutuksesta. Kesällä valmistettu D-vitamiinimäärä ei riitä vuoden tarpeisiin. Suomalaisten on saatava D-vitamiininsa ruoasta ja D-vitamiiniravintolisistä kuten pillereistä.

Eniten D-vitamiinin puutteesta kärsivät pitkäaikaissairaanhoidossa, vanhainkodeissa, palvelutaloissa ja kotihoidossa sisätiloissa pysyttelevät henkilöt. Heillä on poikkeuksetta vaikea D-vitamiinin puute, aikuisen riisitauti ja siitä aiheutuva moninkertainen murtumavaara. Kolmasosa osteoporoottisista murtumista tapahtuu tältä pohjalta.

Jos D-vitamiinin puute korjattaisiin, murtumien määrä vähenisi neljänneksellä heti vuoden sisällä ja puolittuisi kahden vuoden kuluessa. Suomessa näiden murtumien ehkäisyyn ei ole halua, jyrähtää Simonen ja jatkaa miten tämän tiedon sulattaminen on kova pala sosiaali ja terveysministeriölle ja muille suomalaisten terveydestä vastaaville – ja se selittänee ainakin osin vitkuttelun asiassa.

Professori Ilari Paakkarin mukaan D-vitamiini on vaikutukseltaan monivitamiini. Luustovaikutus on vain yksi sen terveysvaikutuksista. D-vitamiini on olennainen lihasvitamiini (lisää lihasvoimaa ja suorituskykyä), vähentää merkittävästi syöpään sairastumisen vaaraa (esim. paksunsuolen, rintarauhasen ja eturauhasen syövät), vähentää diabeteksen vaaraa ja vahvistaa elimistön immuunipuolustusmekanismeja. 

Murtuman syy tutkittava aina

-Suomessa murtumat paikataan ja parsitaan mallikkaasti. Murtuman syy jää kuitenkin vähemmälle huomiolle tai pikemminkin huomiotta. Silloin kun murtuman syynä on osteoporoosi, osteopenia ja/tai jostain syystä johtuva kaatuilutaipumus, osteoporoosi ja osteopenia on hoidettava ja kaatuilun syytekijät poistettava uusien murtumien ehkäisemiseksi, vaatii Simonen.

Simosen mukaan hoidon laiminlyönti johtaa kolmanneksella murtumapotilaista uuteen murtumaan jo vuoden sisällä. Murtumakierre jatkuu ja jatkuu niin kauan kuin osteoporoosin hoito aloitetaan. Pahimmillaan murtumien määrä voi nousta toiselle kymmenelle, ennen kuin osteoporoosi huomataan.

-Osteoporoosia ehkäisemällä ja asiallisella murtumien hoidolla tuotettaisiin paljon terveyttä suomalaisille, vähennettäisiin kärsimyksiä ja vapautettaisiin kaivattuja lisävoimavaroja niin pitkäaikaissairaanhoitoon kuin akuuttisairaanhoitoonkin, toteaa Suomen osteoporoosiliiton toiminnanjohtaja, erikoislääkäri Olli Simonen lopuksi.

Lähde: Osteoporoosiliiton tiedote 14.10.2009

Kommentoi »