Jos valitsee lounaan ravintolassa muiden seurassa, saattaa jälkeenpäin olla rentoutuneempi ja tuntea olonsa uneliaammaksi kuin silloin, jos syö ruokansa yksin työpaikalla. Näin kertoo pieni saksalaistutkimus, joka on julkaistu hiljakkoin Plos One -sivustolla.
Tutkimuksessa oli mukana 24 naista. Osa söi yksin työpaikalla, osa lounasti muiden seurassa ravintolassa. Kaikkien ruoka oli samaa. Tietoja kerättiin sekä kyselyjen että mittausten avulla ennen lounasta ja sen jälkeen.
Tutkittavat raportoivat itse, että ulkona syödyn lounaan jälkeen olo oli sekä aiempaa rentoutuneempi että uneliaampi.
Testeissä huomattiin, että ravintolassa lounastaneilla virheiden tarkkaileminen oli vähentynyt lounaan jälkeen. Pienentynyt oli myös kognitiivinen kontrolli, jolla viitataan ihmisen tiedonkäsittelyn prosesseihin, jotka muuntuvat tilanteesta toiseen.
Muistissa sen sijaan ei havaittu eroja lounastajatyyppien välillä.
Tutkimus: Sommer W, Stürmer B, Shmuilovich O, Martin-Loeches M, Schacht A (2013) How about Lunch? Consequences of the Meal Context on Cognition and Emotion. PLoS ONE 8(7): e70314. doi:10.1371/journal.pone.0070314
Lähde: Plos One
Lue myös: