Kauneus

Liian ohut, kihara vai paksu tukka? Ratkaisimme pulmasi

Kampaajat ratkaisivat kolme yleistä hiuspulmaa. Tee sinäkin liian ohuesta, liian kiharasta tai liian paksusta tukastasi ihana.

Teksti Kaisa Hatakka
Kuvat Fotolia
9.9.2015

Liian ohut tukka 

Pulma: Ohuet, latteat ja karheat hiukset.

Ratkaisu: Hennoissa hiuksissa on myös paljon hyvää: ne laskeutuvat ja liikkuvat kauniisti, ja niitä voi muotoilla vaikka miten monella tavalla, Wellan kansainvälinen kouluttaja Rami Luusua sanoo. Kun tavoitteena on tuuheus, hiusten paksuutta tärkeämpää on, että hiusten väliin saadaan ilmaa värillä, kiillolla ja liikkuvalla leikkauksella. Hento tukka näyttää runsaammalta, kun se värjätään usealla sävyllä. Pehmeät tummuuserot osioina tai raitoina luovat kokonaisuuteen valoa ja varjoa, joita ilman leikkauksen muoto ei erotu. Tumma väri tyvessä ja hiusten alaosissa syventää, vaalea etu- ja päälliosassa keventää. 

Ohutta tukkaa ei tarvitse leikata lyhyeksi. Kohottava efekti saadaan aikaan keventämällä hiusten välikerroksia. Kun pinta säilyy ehjänä, kokonaisuus näyttää runsaammalta.

Otsatukka on loistava tuuhennuskikka. Se kehystää kasvot ja jättää vahvemmat hius­osiot laskeutumaan kasvojen sivuille.

Hiuksia on hoidettava. Terve tukka näyttää paremmalta ja paksummalta. Tuuhentavat, hiuksia turvottavat pesu- ja hoitoaineet antavat massaa ja kosteuttava naamio luonnollista kiiltoa. Tehohoito saattaa latistaa väliaikaisesti, mutta lättänä tukka on hattaraa parempi vaihtoehto.

Eloisat hiukset näyttävät runsaammilta kuin paikalleen lakatut. Hiuskiinteellä tärkättyä tupeerausta parempia vaihtoehtoja ovat kosteisiin hiuksiin käytettävät tuuhentajat ja tyvikohottajat. Ne eivät liimaa hiuksia toisiinsa tai latista.

Ohuet hiukset kannattaa kuivata föönillä täysin kuiviksi, niin ne pysyvät kuoh­keina. Silottamiseen voi käyttää muotoilurautaa. Rauta ei litistä tukkaa, kun sillä käsittelee hiuksista vain päälliosan pienissä osioissa ja nopein liikkein, Rami Luusua vinkkaa.

Lue myös: Ohuen tukan tuska – ammattilaiset auttavat

Liian kihara tukka 

Pulma: Hallitsemattomat, takkuntuvat kiharat

Ratkaisu: Kihara tukka on huoleton, kuohkea ja aina runsaan näköinen, Cutrinin kouluttaja Meri Kontula sanoo. Tukka on helppo muotoilla ilman rullia, rautaa tai edes fööniä.Kiharoista saa oikealla hoidolla kimmoisat, hyvin valitulla värillä ja värjäystekniikalla erottuvat ja imartelevalla leikkauksella kauniin muotoiset.

Värjätessä kannattaa pelata usealla sävyllä, valolla ja varjolla. Vaaleat sävyt heijastavat valoa ja tuovat kiharat esiin. Yksivärinen tumma sävy kadottaa muodon. Tummakin väri toimii, kun kokonaisuudessa käytetään osioittain eri vivahteita ja valoa heijastavia sävyjä.

Pitkään kiharaan tukkaan sopii kerrostettu ja rikottu leikkaus. Puolipitkiä hiuksia ei kannata rikkoa liikaa vaan kerrostaa sel­keästi, jotta tukasta ei tule palloa.

Kosteuttavat pesu- ja hoitoaineet tekevät kiharoille hyvää. Tehokosteuttava naamiokuuri pelastaa karheudelta. Naamiota voi käyttää kerran viikossa. Hiuksiin jätettävät hoitoöljyt tai öljymäiset muotoilutuotteet ovat hyviä valintoja. Kiharapään kannattaa suosia kimmoisuutta edistäviä ja hiuksen pintaa silottavia muotoilutuotteita. Kevyet suihkeet toimivat, kun kuivaa tukkaa haluaa virkistää pesujen välillä. Aina ei tarvitse kiiltää: suolasuihkeella tai pumppulakalla ja rutistelulla luonnonkiharoista saa ihanan surffitukan.

Lue myös: Näin saat luonnonkiharat hiukset kuriin

Liian paksu tukka 

Pulma: Vahva, kuriton ja hiostava tukka

Ratkaisu: Paksutukkaisen kannattaa iloita siitä, että hiukset näyttävät aina hyväkuntoisilta ja terveiltä. On tukkaa, mistä tehdä kampauksia ja mitä muotoilla leikkaamalla, L’Oréal Professionnelin kouluttaja Riku Tuovinen sanoo.

Vahvat hiukset voi värjätä lähes millä tekniikalla tahansa. Paksut hiukset eivät vau­rioidu värjäämisestä ja muista käsittelyistä, kuten hennot hiukset. Tukan saattaa pestä vain kerran viikossa ilman, että se näyttää rasvaiselta.

Tuuheaa, vahvaa tukkaa ei saa leikata perinteisesti, Tuovinen muistuttaa. Se muotoillaan malliin ”lohmimistekniikalla”, joka muistuttaa kissan tassun raapaisua saksilla. Hiuksia vuollaan pään muodon mukaisesti niin, että ne laskeutuvat lomittain. Näin hiukset pääsevät liikkumaan luonnollisesti.

Karheatukkaisen on hyvä valita hoito- ja muotoilutuotteensa tarkasti. Kosteuttavuus on valttia. Silottava naamio joka toisen tai kolmannen pesun yhteydessä tekee ihmeitä.

Muotoiluun sopii lämmöltä suojaava voide tai öljyseerumi, joka imeytyy hyvin ja hoitaa. Muotoilurauta on paras silottaja. Föönaa hiukset ensin harjan kanssa. Käsittele sitten tukka raudalla pienissä osioissa. Liu’uta laitetta napakoin, hieman puristavin vedoin. Kun kuljetat harjaa muotoiluraudan edessä, saat supersileän lopputuloksen.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi