Terve.fi

Leukanivelvaivojen oireet

Leukanivelvaivojen oireet
Leukanivelestä johtuvat vaivat oireilevat usein kipuna joko levossa tai niveltä liikuteltaessa eli alaleuan liikkeissä.
Julkaistu: 3.10.2018

Leukanivelvaivojen oireina voi olla myös naksumista ja rahinaa, nivelen liike voi olla rajoittunutta, jäykkää ja väsynyttä tai suun sulkeminen voi olla mahdotonta. Joissakin tapauksissa kasvoissa tai purennassa voidaan todeta epäsymmetriaa tai alaleuan siirtymistä sivusuunnassa liikkeen aikana. Myös kasvojen ja pään alueella olevat poikkeavat tuntemukset, puutumiset ja kivut sekä korvan alueen oireet, jopa kuulon heikentymisen tunne, voivat johtua leukanivelvaivoista.

Purentaelimistön toimintahäiriöiden aiheuttamalle kivulle on tyypillistä toispuolisuus, vaihtelu vuorokaudenajan mukaan ollen pahimmillaan aamuisin, sen kuvaaminen tylppänä, jomottavana ja häiritsevänä ja laukaisevana tekijänä voi olla pureskelu, kylmyys ja veto.

Äkillisissä niveltulehduksissa todetaan yleensä leukalukko eli rajoittunut suun avaaminen sekä sairaan puolen avopurenta eli ylä- ja alahampaat eivät osu toisiinsa. Usein on myös voimakasta kipua liikkeissä ja mahdollisesti kuumotusta nivelen seudussa. Mikäli epäillään infektioperäistä niveltulehdusta (tyypilliset oireet punoitus, turvotus, kuumotus, kipu ja toimintahäiriö), on syytä tarkistaa ainakin lasko, CRP, hemoglobiini, hematokriitti ja valkosolujen erittelylaskenta.

Vammaperäisessä niveltulehduksessa on usein nivelkipua, liikerajoitus ja tunne purennan muuttumisesta. Mikäli epäillään rakenteellista syytä luustossa, hampaistossa tai leukanivelissä, voidaan niistä ottaa röntgenkuva, tarvittaessa myös tietokonetomografia- tai magneettikuvaus voidaan tehdä. Magneettikuva on paras pehmytkudoksen poikkeavuutta etsiessä. Leukanivel voidaan tutkia myös tähystämällä ja nivelen varjoainekuvauksella, mutta nämä ovat jäämässä vähemmistöön kuvantamistutkimuksissa. Myös luuston gammakuvausta voidaan käyttää.

Leukanivelen sisällä olevan välilevyn sijoiltaanmeno rajoittaa yleensä äkillisesti suun avautumista, aiheuttaa liikkeessä pahenevaa kipua ja leukanivelen liukuliike vaikeutuu. Välilevyn osittainen sijoiltaanmeno voi aiheuttaa napsumisäänen. Leuan liikkeet ovat epäsymmetriset kääntyen sairaalle puolelle ja nivel on usein paineluarka. Suun avaamisen ja alaleuan liikuttamisen vaikeus kielii pysyvästä sijoiltaanmenosta.

Nivelen osittaisessa tai täydellisessä sijoiltaanmenossa potilaan suu on auki, hänellä on puhumisvaikeutta, kipua, kuoppa tunnettavissa nivelen kohdalla ja vastaavasti luukyhmy sen etupuolella. Pikkuhiljaa edenneessä niveltulehduksessa ja nivelrikossa rahinaääni on tyypillinen, mutta muutoksia ja oireita voi olla myös ”äänettömässä” nivelessä. Tulee muistaa epäillä myös luunmurtumaa oireilun taustalla.

Erotusdiagnostisesti tulee muistaa

  • lihaperäinen leukalukko
  • hammasperäiset kiputilat
  • ei-hammasperäiset pään alueen kivut
  • päänsärky ja migreeni
  • kaularangan toimintahäiriöt
  • ohimovaltimotulehdus
  • hermosärky
  • fibromyalgia (poissuljetaan muut vaihtoehdot)

Lähteet:

Purentaelimistön toimintahäiriöt, Käypä hoito, Kustannus Oy Duodecim, 2016.

Purentavaivat, Suomen Hammaslääkäriliitto.

Kommentoi »