Lapset ovat usein hyvin aktiivisia liikkumaan, mikä myös altistaa rasitusvammoille. Liikuntaa ei pidä kuitenkaan rajoittaa rasitusvammojen pelossa, koska mm. hyvä kunto suojaa rasitusvammoilta, ja liikunta on muutoinkin tärkeää lapsen kehityksen kannalta. Liikarasitusta tulee kuitenkin välttää.
Urheiluvammat jaetaan äkillisiin ja vähitellen syntyviin rasitusvammoihin. Äkilliset tapaturmat ovat tavallisia kilpaurheilijoilla ja rasitusvammat kuntourheilijoilla. Säännöllisesti urheilevilla rasitusvammoja voi esiintyä jopa puolella ja säännöllistä koululiikuntaa harrastavilla noin 20 prosentilla.
Jalkapalloilijoilla tyypillisiä vammoja ovat reiden eri lihasryhmien kivut, taistelulajeja harrastavilla polvivammat ja juoksijoilla sekä pallopelejä harrastavilla akillesjänteen kivut. Noin joka toisella lapsella esiintyy kasvunsa aikana jonkin tyyppisiä rasitusvammoja. Pojilla rasitusvammoja esiintyy useammin kuin tytöillä.
Yleisimpiä rasitusvammoja
Osgood-Schlatterin tauti
Oireina on kipu ja turvotus, aktiivisessa vaiheessa myös kuumotus sääriluun kyhmyssä, polven alapuolella. Hoitona on kolmen kuukauden vapautus liikunnasta.
Severin tauti
Severin taudin oireina on kipu kantapäässä (usein koko kantaluun ympärillä) kävellessä ja jopa levossa.
Hoitona on kuukauden vapautus liikunnasta, tulehduskipulääke, pohje- ja jalkapohjanlihasten venytykset ja tarvittaessa vaahtokumikorot 3-6 kuukaudeksi.
Krooninen polvisärky
Oireena on kipeä ja turvonnut polvi. Lapsi ontuu jalkaansa ja siinä on liikerajoitusta.Hoitona on tulehduskipulääke ja polvisuojat. Rasitusta tulee myös välttää. Krooninen polvisärky paranee usein kasvulinjojen luuduttua 16-17-vuotiaana.
Veneluun seudun rasituskivut
Jalkaterän sisäsyrjällä tuntuu kipua, turvotusta ja akuutissa vaiheessa myös kuumotusta.Hoitona on tulehduskipulääke, päkiäharjoittelun välttäminen ja pohjallishoito.
Alaraajojen kasvusärky
Oireena on kipu reisien sisä- ja takapinnoilla iltaisin ja öisin. Kipu johtuu lihasten hapenpuutteesta. Hieronnasta voi olla apua.
Penikkatauti
Kipu tuntuu säärissä ja se johtuu siitä, etteivät säären lihakset “mahdu aitioihinsa” esimerkiksi juoksulenkin jälkeen. Hieronnasta ja levosta on apua kipuun.
Rasitusvammojen ehkäisy
Lapsen tulisi liikkua sopivassa määrin suhteessa ikään, jotta rasitusvammojen riski pienenisi. 1-7 -vuotiaille on suotavaa leikkimielinen liikunta ja 7-16-vuotiaiden tulisi monipuolisesti harrastaa eri liikuntalajeja, jotta vartalon lihasvoima ja koordinaatio vahvistuisivat tasapuolisesti.
Liikuntaa tulisi harrastaa enintään kolmena iltana viikossa, tunnin tai kaksi kerrallaan. Kilpailuissa voi käydä satunnaisesti. Ennen liikuntasuoritusta olisi hyvä verrytellä noin 15 minuuttia.
Jokaiseen urheilulajiin tulisi hankkia siihen tarkoitetut, sopivan kokoiset kengät. Rasitusvammojen paranemisennuste on hyvä ja pysyvät muutokset ovat harvinaisia. Monet rasitusvammat paranevat viimeistään 16-17-vuotiaaksi mennessä, kasvutumakkeiden luuduttua.
Jenny Ekman Jalkojenhoidon ammattitutkinto